IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Още не е ясно как точно ще се финансира АЕЦ Белене

В случай че акционери станат две или три крупни международни енергийни фирми, това по всяка вероятност ще е достатъчно на банките да отпуснат кредити

12:28 | 07.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Експерти: Още не е ясно как точно ще се финансира АЕЦ Белене

Още не е ясно как точно ще се финансира изграждането на АЕЦ Белене, коментира бившият български посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев по повод изработеният от него и предстоящ да се публикува доклад относно техническите и финансови аспекти на проекта. Той уточни, че в доклада не се дава позиция „за“ или „против“ реализирането на проекта.

Василев изрази становище, че заради аварията в японската АЕЦ „Фокушима“ застрахователното покритие на риска за атомни електроцентрали ще скочи в пъти, което ще повиши и цената на новостроящите се атомни централи, включително и на АЕЦ Белене.

Според експерта АЕЦ Белене ще бъде по-скъпа от първоначалните разчети, особено ако се имат предвид и съпътстващите разходи, свързани с прилежащата инфраструктура на централата и развитие на електропреносната мрежа. Тя обаче ще се ползва от всички електроцентрали, допълниха други експерти.

В отговор на въпроси на Investor.bg Василев посочи, че според него трябва да се направи задълбочен анализ на пазара на електроенергия у нас и в региона, за да се прецени къде и на каква цена ще се продава токът от бъдещата АЕЦ Белене.

„Само при наличието на дългосрочни договори за изкупуването на електроенергия големи банки биха се съгласили да отпуснат кредити за изграждане на АЕЦ Белене“, каза експертът. В противен случай, според него, проектът би могло да се финансира на междудържавно ниво.  

За всеки голям енергиен проект, включително топлоелектрическа централа (ТЕЦ) и водноелектрическа централа (ВЕЦ), банките предпочитат да има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията, за да е сигурно че отпуснатите от тях кредити ще бъдат върнати, коментираха за Investor.bg други енергийни експерти.

Относно АЕЦ Белене, за осигуряване на финансиране може да говори, след като е ясна акционерната структура на компанията, казаха от енергийния бранш.

В случай, че акционери станат две или три крупни международни енергийни фирми (защо не и руски), това по всяка вероятност ще е достатъчно на банките ще отпуснат кредити за изграждане на атомната централа.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Вече е ясно , че американците здраво държат Б.Б. и няма да му позволят да направи нищо по проекта Белене.Така че този въпрос ще е актуален едва след падането на Б.Б. от власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
"(защо не и руски)"? ... Колко свежарски изпусната реплика!"В случай, че акционери станат две или три крупни международни енергийни фирми (защо не и руски), това по всяка вероятност ще е достатъчно на банките ще отпуснат кредити за изграждане на атомната централа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още