IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парното в страната ще поскъпне с 1% до 7%

В София очакваното повишение на цените ще бъде около 4%, най-скъпа топлоенергия ще плащат в Пловдив и Велико Търново

14:53 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Парното в страната ще поскъпне с 1% до 7%

Парното отопление и топлата вода от юли поскъпват в различните градове на страната в рамките на 1-7%. Това стана ясно по време на днешното открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Нейният председател Ангел Семерджиев допълни, че сега се правят последни уточнения на цените и окончателното решение ще бъде взето утре на закрито заседание на регулатора.

За Investor.bg Семерджиев конкретизира, че се очертава най-голямото повишение да бъде в Пловдив, Русе и Варна – с около 6-7%. За София поскъпването на парното ще бъде с "малко над 4%". Цената на „топлото“ в Бургас и Плевен ще бъде по-висока с 4-5%, във Враца – с около 3%, във Велико Търново – с 1,5-2%. След повишението най-скъпа топлоенергия ще плащат в Пловдив, Велико Търново и Кюстендил.

Шефът на ДКЕВР обоснова поскъпването на топлоенергията с вдигането на цените на природния газ от юли, което според предварителното решение на ДКЕВР ще е с 4,71%. Семерджиев напомни, че и за второто тримесечие на годината газът поскъпна с около 4%, но цената на парното тогава не беше променена, така че „с натрупване за половин година поскъпването на синьото гориво е с над 9%“.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още