IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доплащаме максимум 900 лева в болниците

След днешното решение на кабинета да отпадне обвързаността между доплащането и стойността на клиничните пътеки, всяка болница може да сложи таван на цените за избор на лекар и екип

15:00 | 29.06.11 г.
Доплащаме максимум 900 лева в болниците

Пациентите ще плащат най-много 900 лева за избор на екип и 500 лева – за избор на лекар. Таксата няма да бъде обвързана със стойността на клиничните пътеки, както беше досега. Това гласят промените в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приети на днешното заседание на кабинета, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

„Промяната има за цел да усъвършенства механизма за формиране на таксата, така че да се гарантират максимално правата на пациентите и лекарите“, се посочва в прессъобщението на правителствената информационна служба. Изборът на екип е доброволен акт за пациентите и никой не може да ги принуждава да го извършват. В случай на нарушение, те могат да се обърнат към контролните органи –регионалните здравни инспекции, агенцията „Медицински одит” и др., се посочва в съобщението.

С направените промени всяка болница вече може да сложи максималната разрешена цена за избор на екип или лекар. Досега таксата се определяше според цената на клиничната пътека. Най-ниската такса беше при лечение по по-евтините клинични пътеки, а най-висока – при тези над 2 000 лева.

Срещу тази методика на определяне на таксите за избор на екип и лекар се обявиха от Българското научно дружество по акушерство и гинекология. В средата на май организацията изпрати писмо до здравния министър Стефан Константинов, който също има специалност акушерство и гинекология, в което пишеше, че „наложените максимални цени за избор на екип ограничават значително акушерската дейност поради недофинансиране". Малко след това Министерството на здравеопазването съобщи, че ще премахне обвързаността между цената на клиничните пътеки и таксата за избор на екип и лекар.

От тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща за всички раждания в болниците без значение дали надхвърлят лимита на прогнозния бюджет на съответното лечебно заведение. До края на 2010 г. касата плащаше за брой раждания на базата на прогноза.

За Investor.bg Теодора Захариева, председател на Федерация "Български пациентски форум", коментира, че доплащането в болниците нарушава правото на българските граждани за достъп до лечение. Според нея узаконяването на доплащанията в лечебните заведения демотивира гражданите да си плащат здравните осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още