IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заделени са 800 хиляди лева за информационна система за ТЕЛК

Още 150 хиляди лева ще струва списъкът на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, като двата проекта ще бъдат интегрирани към националната здравна информационна система

18:05 | 14.07.11 г.
<p>
	Министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Снимка: Министерство на труда и социалната политика</p>

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Снимка: Министерство на труда и социалната политика

До края на месеца Министерството на здравеопазването ще получи 800 хиляди лева за изграждане на единна информационна система за медицинската експертиза (ТЕЛК), съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Други 150 хиляди лева ще бъдат отпуснати за създаване на национален списък на медицинските изделия, заплащани с обществени средства.

Идеята за списъка беше възприета след протести на търговци на медицински изделия в края на миналата година. През февруари 2011 г. депутати от ГЕРБ внесоха в парламента изменения в Закона за медицинските изделия, като два месеца по-късно промените бяха гласувани от депутатите.

Списъкът ще се поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата и ще бъде достъпен на нейния сайт.

Днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчи на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема "Национална здравно-информационна система" към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщиха още от МТСП.

За изграждането на националната здравна информационна система са отпуснати 10 милиона лева по програмата. Към нея ще бъдат интегрирани информационната система за ТЕЛК, както и списъкът с медицинските изделия за хора с увреждания, които се плащат от бюджета, допълват от социалното министерство.

Министърът на труда поясни, че здравното ведомство получава безвъзмездното финансиране по Приоритетна ос 6  „Повишаване ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги” на програмата за човешките ресурси на стойност над 43,7 млн.лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още