IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките фирми питат търговските аташета основно за пазарните условия в чужбина

Търговски представители в 44 страни помагат за увеличаване на износа ни и привличане на чужди инвестиции и туристи

16:32 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Малките фирми питат търговските аташета основно за пазарните условия в чужбина

Едни от основните въпроси, от които се интересуват малките и средни предприятия (МСП), имащи намерения да търгуват в други страни, са пазарните условия там, включително нормативната база и регулациите. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който заедно с министър Трайчо Трайков участва в годишната среща в София на българските търговско-икономически представители към посолствата ни в чужбина. Други въпроси, от които се интересуват българските фирми, са възможностите за инвестиции в дадената страна и информация за евентуални бизнес партньори там, посочи Маринов.

В момента България има 56 на брой търговски представители в 44 страни в света. През последната година след конкурси са назначени 20 нови човека, т.е. около една трета от състава на търговските аташета е обновен, като 9 от новоназначените са били служители в икономическото министерство. Открити са търговски представителства в Израел и Южна Корея, каквито намерения бяха обявени преди година. Предстои откриване в близките месеци на туристически центрове в Москва и Франкфурт, предвид големия потенциал на тези туристически пазари за привличане на туристи. Годишната издръжка на търговските представителства е общо около 7,8 млн. лева.

Министър Трайков коментира, че основните критерии за работата на търговско-икономическите представители не са се променили от миналата година, и те са: ръстът на българския износ към съответната страна, ръстът на туристите от нея към България, както и привличането на чужди инвестиции у нас и съответно разширяване на българските инвестиции в чужбина. Същевременно на въпрос на Investor.bg Трайков отговори, че не може точно да се прецени доколко ръстът на износа ни към дадена страна или ръстът на броя на чуждите туристи по дадена дестинация се дължи именно на дейността на търговския представител.

Директорът на Центъра на промишлеността на България в Москва Кирил Мазнев изтъкна по време на срещата ролята на центъра за стимулиране на нашия износ в Русия, като предоставя и информация за условията на бизнес в Русия. Комплексът разполага с 20 дка покрита площ, вкл. офис площи и блок с 200 апартамента, складови площи, които се дават под наем. По думите на Мазнев наемът на офис площите е „много изгоден“ за българските фирми (като се имат предвид цените в Москва): за офиси категория „лукс“ - 28 долара/ кв. м, за първа категория офиси – 23 долара/ кв. м. Наемите на жилищата в промишления центъра са „на около половин цена“ от тази на подобни апартаменти в центъра на Москва, а складовите площи са с „атрактивни цени“, каза още Мазнев.

Търговският ни представител в Грузия посочи от своя страна, че български фирми ще участват в конкурс, обявен от грузинската държава за строителство на общо 74 ВЕЦ, при който се предвижда за спечелилите чуждестранни фирми концесия за 49 години. Български фирми ще участват и в търга за строителство на туристически комплекс на границата с Абхазия, където за спечелилите търга се предвижда да бъдат освободени от данък „недвижимост“ за 15 години. А най-големият завод за производство на птиче месо и яйца в Грузия е българска инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още