IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат чиновниците да декларират допълнителните си доходи

Според предложенията за законодателни изменения главните секретари на министерства и ведомства ще назначават, уволняват и наказват държавни чиновници вместо министрите

16:10 | 27.07.11 г.
Предлагат чиновниците да декларират допълнителните си доходи

Държавните служители да декларират доходите си от допълнителен труд, както и имотното си състояние. Такова предложение за изменение на Закона за администрацията и Кодекса на труда прие на днешното си заседание правителството.

Държавните служители и работещите по трудово правоотношение трябва да декларират пред органа по назначаването своето имотно състояние, получените през предходната календарна година възнаграждения, свързани с полагане на допълнителен труд, както и работодателя/възложителя, който ги е изплатил, пише в съобщение на Министерски съвет.

Според други законодателни промени вече главните секретари на министерствата, а не министрите, ще имат право да назначават служители, да прекратяват трудови правоотношения, както и да налагат дисциплинарни наказания на държавните служители.

Според правителството така министрите и ръководителите на ведомства ще могат да се съсредоточат в изпълнението на основните си функции, свързани с разработването на политики.

С други промени в Закона за администрацията се предлага създаването на обща уредба относно консултативните съвети. Това включва единно основание за създаването им и ясното им дефиниране като административни структури, създадени от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още