IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с „Лукойл“ може да забави единната система на митниците с НАП

Софтуерът трябва да е готов до средата на 2012 г., но липсата на измервателни уреди в рафинерията може да заплаши това изпълнение, съобщи директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов

10:27 | 01.09.11 г.
<p>
	Ваньо Танов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ваньо Танов. Снимка: БТА

При отнемането на лиценза на „Лукойл Нефтохим“ не сме излизали от рамките на закона и затова не вярвам, че ще бъдем осъдени по делото, заведено от рафинерията срещу агенцията. Това заяви директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред БНТ по повод започналия вчера съдебен процес в Административния съд в София по жалбата на „Лукойл“ срещу решението на митниците да отнеме лиценза на рафинерията.

В страната има регистрирани 60 данъчни склада и всички те са изпълнили задължението си за електронно отчитане на продажбите на горива, наложено със Закона за акцизите и данъчните складове. "След като отнехме лиценза, рафинерията доказа, че може в рамките на две-три месеца да монтира устройствата, затова се изненадвам, че не го направиха в дадения им от закона едногодишен срок", коментира шефът на митниците.

Отчитането на горивата е важен етап от изграждането и на софтуера между Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите, чийто трети етап по план трябва да приключи в средата на следващата година, обясни още Танов. И допълни, че с пълното свързване на системите държавата ще осъществи цялостния контрол при начисляването на ДДС и акциза върху горивата. Липсата на измервателни уреди в рафинерията може да заплаши това изпълнение, коментира Танов.

По повод критиките на опозицията за ширещата се контрабанда с цигари, която продължава да не бъде овладяна от митниците, Танов отговори, че при всяко покачване на акцизите делът на контрабандата се увеличава и че тази практика се наблюдава във всички европейски държави.

В тази връзка шефът на митниците припомни, че в Европейския съюз тече обсъждане на предложението за отпадне на законовото изискване за процентното покачване на акциза в новоприсъединилите се държави, които все още не могат да догонят по ръст цените на акцизните стоки в старите държави от Общността. Ако това предложение влезе в сила, Танов очаква след 2018 г. увеличението на акциза да бъде стопирано.

Танов обясни също, че е повел сериозна битка срещу корупцията в системата на митниците, като специално звено за вътрешно разследване прави по 10-15 проверки месечно. „Възприел съм битката с корупцията като лична кауза и ще я завърша докрай“, заключи още Танов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още