IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Включват наши скоростни пътища и жп трасета в разширената европейска мрежа

До 2020 г. ще бъдат инвестирани общо 31,7 млрд. евро за подобряване на транспортната инфраструктура на Европа и за изграждане на липсващите връзки

18:55 | 19.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Включват наши скоростни пътища и жп трасета в разширената европейска мрежа

Почти всички български предложения за пътни и железопътни трасета са включени в приетата днес от Европейската комисия (ЕК) схема на основната и разширената европейска  транспортна мрежа (TEМ-T). Това обяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

За това са спомогнали както преговорите с ЕК, така и фактът, че страната ни се намира на кръстопът на 5 транспортни коридора.

По Механизма за свързване на Европа до 2020 г. ще бъдат инвестирани общо 31,7 млрд.евро за подобряване на транспортната инфраструктура на Европа и за изграждане на липсващите връзки, посочи представителят на ЕК Ана Ливиерату.

От посочената сума 10 млрд. евро са от Кохезионния фонд за транспортни проекти в държавите, участващи в политиката за сближаване, към които спада и България.

Другите 21,7 млрд. евро са на разположение за всички държави-членки за инвестиции в транспортната инфраструктура. Целта е да се подобрят връзките между различните части на ЕС и да се улесни взаимният обмен на стоки и хора.

Като пример за неефективни връзки  Ливиерату посочи наличието на седем различни стандарта за ширината на жп релсите в Европа.

При финансиране на проектите, включени в основната европейска пътна мрежа, еврофинансирането ще е 80-85%, а останалото - национално съфинансиране, обясни  представителят на ЕК.

При обектите, включени в разширената мрежа обаче, съотношението между европейски и национални средства на страните-членки е обратното.

В тази връзка министър Московски обясни, че за 10-те интермодални терминала и за подобряване на пристанищната и летищната инфраструктура ще се процедира основно чрез концесиониране и прилагане на публично-частно партньорство. 

Освен вече известните пътни и жп проекти, които са предложени от българска страна за финансиране с евросредства, в окончателния списък е включено и трасето (пътно и жп) „София-Велико Търново-Русе-Букурещ), стана ясно днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още