IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 6,9 млн. българи ще могат да гласуват за президент

За местните избори право на глас имат над 6,5 млн. души, сочат данните на ГРАО

10:08 | 21.10.11 г.
Над 6,9 млн. българи ще могат да гласуват за президент

Общо 6 933 748 е броят на избирателите, български граждани, отпечатани в избирателните списъци за президентските избори, а за местните избори право да гласуват имат 6 514 917, сочат данните на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Право да избират общински съветници и кметове имат и гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които имат статут на продължително и постоянно пребиваване в страната. Броят на заявилите желание и включените в избирателните списъци български граждани от други държави на ЕС е 248 души.

По информация на Министерството на външните работи общият брой избиратели, заличени от избирателните списъци, защото са заявили желание да гласуват извън страната, е 32 390. От избирателните списъци са заличени 7 430 лица, които изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Близо 445 хил. души с настоящ адрес в чужбина към 22 юни тази година са заличени от избирателните списъци за общински съветници и кметове.

След приключването на изборите на 23 октомври и балотажа на 30 октомври ГРАО ще извърши проверка за двойно гласуване, се отбелязва в съобщението.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още