IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИР: Ръстът на БВП за 2012 г. няма да надмине 2,5%

През третото тримесечие на 2011 г. ръстът на БВП у нас ще бъде 1-1,5%, а за цялата 2011 г. - до 2%, прогнозират от Центъра за икономическо развитие

14:09 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Ръстът на БВП за 2012 г. няма да надмине 2,5%

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2012 г. едва ли може да се очаква да бъде повече от 2,5%, като се имат предвид данните към момента за България и икономическата обстановка в Европа, заяви днес председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски при представяне на доклада за състоянието на икономиката на страната през третото тримесечие на годината.

Според данните на ЦИР през третото тримесечие на 2011 г. растежът на БВП у нас ще бъде 1-1,5%, а за цялата 2011 г. - до 2%. Прохаски посочи, че този слаб ръст у нас се дължи и на забавянето на растежа на основните ни партньори от Европа.

Прохаски представи и позицията на ЦИР относно растежа на отделните икономически отрасли у нас, като се има предвид новата методика на Националния статистически институт, която публикува данните за БВП по т. нар. производствен метод.

Растежът в селското стопанство в края на тази година се очаква да бъде до 2%. В промишления сектор тенденцията на растеж от началото на 2011 г. продължава, като прогнозите са реализираният ръст до края на годината да бъде около 7%. Спадът в строителството ще продължи и тази година, но ще бъде по-малък от този през 2010 г., пише още в доклада. 

Финансовите и застрахователните дейности, както и миналата година, ще отбележат ръст само около 1,2%. Операциите с недвижими имоти се очаква да завършат годината с нулев ръст или лек спад. Крайното потребление ще регистрира ръст до 2%. Ще има растеж и в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“, сочи докладът на ЦИР.

Прогнозата на центъра е, че планираният в началото на годината обем на преките чуждестранни инвестиции от около 1,5 милиарда евро няма да се реализира и отново ще има спад на този показател на годишна база. Основни двигатели на растежа според доклада ще бъдат промишлеността, услугите и износът.

Натрупаната инфлация за 2011 г. едва ли ще надхвърли 2,5%, което е добра новина, каза Прохаски. Лошата новина обаче е „намаляването на заетостта през третото тримесечие на годината спрямо второто“. По думите му най-голям е спадът на заетите в строителството. Има ръст на заетите във финансовия сектор, застрахователните дейности и създаването и разпространението на информация.

От ЦИР очакват безработицата в края на тази година по методиката на Националния статистически институт да е 11%, като прогнозите за 2012 г. са почти същите.

Като положително за икономиката ни от ЦИР отбелязаха нарастването на разходите на фирмите за научно-изследователска и иновационна дейност. Според експертите това се дължи донякъде и на спада на инвестициите на държавата в тази област. Спрямо миналата година са нараснали и средствата, които се разпределят чрез обществени поръчки, което е сигнал за повече прозрачност, коментираха от ЦИР.

Едни от важните критерии за стабилността на икономиката ни са очакванията бюджетният дефицит за тази година да не надмине 2,5%.

На въпрос на Investor.bg за заложения дефицит от 1,35% от БВП в проектобюджета за 2012 г. Прохаски отговори, че „да се заложи по-нисък дефицит е добре, като се има предвид нестабилната икономическа обстановка в Европа“. Той допълни, че по този начин, ако се наложи, дефицитът може да бъде увеличен без да надмине 3%. В дългосрочен план, след като преминем към по-засилен растеж, бюджетът трябва да бъде балансиран“, каза Прохаски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още