IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменена обществена поръчка може да забави нови електронни услуги от кадастъра?

Ако ВАС потвърди решението на антимонополната комисия, агенцията по кадастъра трябва да проведе нова процедура за надграждането и поддръжката на софтуера и компютърната техника

16:19 | 01.11.11 г.
Отменена обществена поръчка може да забави нови електронни услуги от кадастъра?

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за поддръжка и надграждане на софтуера и хардуера на агенцията, съобщиха от комисията.

Ако Върховният административен съд (ВАС) като следваща инстанция потвърди решението на КЗК, ще се стигне до забавяне на изграждането на нови модули от информационната система за кадастъра, които се отнасят до предоставяне на електронни услуги, каза за Investor.bg Момчил Иванов, директор на дирекция "Административно-правно и финансово обслужване" в агенцията по кадастъра.

Иванов уточни, че има две обществени поръчки, свързани със софтуера и хардуера на кадастъра. Едната е за проект на агенцията, финансиран със средства от оперативната програма „Административен капацитет“. Проектът е за подобряване на административното обслужване чрез въвеждане на електронни услуги.

Решението на антимонополната комисия се отнася до другата обществена поръчка, изпълнението на която е финансирано със средства от бюджета на агенцията.  Двете поръчки обаче вървят в синхрон помежду си и забавянето на едната ще доведе до временно отлагане на изпълнението и на другата, поясни Момчил Иванов.

Ако ВАС потвърди решението на антимонополното ведомство, обществената поръчка за поддръжката и по-нататъшното развиване на софтуера на кадастъра ще трябва да се проведе отначало. Това ще отнеме още 3-4 месеца за подготовката и провеждането на нова процедура, допълни Момчил Иванов.

Обществената поръчка на агенцията по кадастъра за развитие и поддръжка на софтуера и хардуера е обявена в Агенцията за обществеи поръчки (АОП) на 31 август.

Производството срещу кадастъра е образувано по жалба на „Роуд Мастер“ ООД от 12 септември. Фирмата е поискала от антимонополната комисия да бъде спряна временно процедурата за откриване на обществената поръчка, но искането е оставено без уважение. Вместо това още на 20 октомври КЗК е взела решение да обяви процедурата за възлагане за незаконосъобразна.

В мотивите на антимонополната комисия се посочват „две незаконосъобразни условия, заложени от възложителя в конкурсната документация на поръчката с предмет „Техническа помощ по съществуващия софтуер и хардуер, развитие и поддържане на информационната система на кадастъра и имотния регистър, компонент „Кадастър” за Агенцията за геодезия, картография и кадастър и 28-те служби по геодезия, картография и кадастър, осигуряване право на ползване и поддръжка на адресна база за населените места, за които има приета кадастрална карта”.

Според КЗК изискването участниците в процедурата да имат 5-годишен опит в разработването и поддържането на информационни системи не отговаря на предмета на поръчката. От друга страна това изискване противоречи на Закона за обществените поръчки, в който е записано, че професионалният опит на участниците се доказва с поне 3-годишен стаж, посочват от комисията.

От комисията допълват още, че условието екипът на участника да включва минимум петима специалисти, сертифицирани по даден софтуер за изпълнение на част от поръчката, също е ограничително, тъй като агенцията по кадастъра все още не е внедрила този софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още