IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Излязохме от най-тежкия период на кризата

Ако в еврозоната се въведе задължение за данъчно хармонизиране, България няма да въведе еврото, заявява финансовият министър

09:40 | 03.11.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Дянков: Излязохме от най-тежкия период на кризата

На журналистически въпрос дали и Германия трябва да въведе в конституцията си Пакта за финансова стабилност за ненадхвърляне на дефицита на 2% от икономиката, Дянков отговаря, че всяка страна в ЕС трябва да го въведе. „Колкото по-малка е страната, толкова по-стриктна трябва да е горната граница. Защото толкова по-голяма е волатилността в криза, а с този инструмент изпълняваме и сега този Маастихтски критерий“.

Ако този пакт е заложен в конституциите, самите правителства няма да могат да предлагат държавни бюджети с по-високи дефицити, убеден е финансовият ни министър. 

Дянков заявява, че и сега България изпълнява за втора поредна година критериите за присъединяване към еврозоната. „Държавните дългове са 15%, инфлацията и лихвите са укротени, ако днес ни приемат в „чакалнята на еврото -  ERM 2“, ще изпълним всички критерии. Освен това имаме и засилени фискални условия – най-много 2% дефицит и най-много 40% преразпределителна тежест. Това гарантира дългосрочната финансова стабилност“, заявява още Дянков.

По думите му обаче България ще изчака поне още година, за да види как ще се развие зоната. „Имаше една безумна идея за хармонизиране на данъците. Ние сме твърдо срещу това, всички страни да имат еднакви данъци и данъчни бази. Твърдо убедени сме, че както България, така и цяла Източна Европа се намира в процес на наваксване и имат нужда от ниски данъци. Ако сега например въведем френската данъчна система, това веднага би убило икономиката ни“.

Затова сега София щяла да изчака решенията за бъдещето на зоната. „Ако данъчната хармонизация стане условие, определено ще останем извън еврозоната. И няма да се присъединим, докато не станем достатъчно богати. А за това ще ни трябва поне десетилетие. Но за еврото ще е добре, ако към зоната се присъединят толкова отговорни от фискална гледна точка страни, като България“.

Финансовият министър заявява още, че търговията на България с Гърция е замряла. Сега износът на икономиката се преориентирал на Изток, към Русия и Украйна. Но гръцката криза е донесла и ползи за страната ни.

„В момента 2000 гръцки компании пренесоха фирмените си седалища в България заради ниските данъци. Освен това, заради свалянето на рейтингите на някои страни от еврозоната пенсионните фондове изнесоха инвестициите си от Гърция, Португалия и Ирландия и ги инвестираха на други места, включително и в България“, казва още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 8 rate down comment 2
georgi_shum
преди 12 години
Колега, съветвам те първо да се научиш да пишеш граматически и пунктуационно правилно, и тогава да излагаш мнение. И за да отговаря все пак на въпроса ти - аз съм по добре. Благодарение на способностите си и на предвидимостта, и на относителната стабилност в страната ни през последните 2 години. За която пък министър Дянков също има заслуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
А ти защо мислиш, че трябва да си добре, благодарение на него? Всеки сам си чертае пътя. Той ножа и хляба в ръката няма да ти даде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
балъци да има да му вярват? колко хора от тук присъстващите ве4е са по добре благодарение на него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Колега , аз никъде не твърдя че трябва или че можем да излезем от системата на валутен борд . Практически това е невъзможно без икономически колапс / справки Аржентина / . Единственият начин да излезем от валутният борд е влизането ни в евро зоната . Жалко че това не беше приоритет на правителството на Станишев . Сега ще трябва да изчакаме да отшуми кризата на доверие . Чисто статистически България е фемомен - страна със система на валутен борд в чист вид , съществувал 15-16 г. май няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
ОК, излизаме от еврозоната! Еврото става 3 лв, поне!. Долара и той ще гони 2.50. Първото нещо което ще се случи е масов фалит на Банки. Да не забравяме какъв е процента на кредитите в евро. Мисля, че беше към 80%. Да не говорим за другите валути. ОК, ще имаме някакъв износ, но всичко ще се качи, което се пазарува с евро, долари и т.н. - пример бензина. Айде още фалити, щото заплатите ще останат същите. Тоя филм вече го гледахме една зима.... Да продължавам ли? И тогава не само населението ще плати сметките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Това за даването е факт ако сме фактически в еврозоната . И пак тия пари са под формата на гаранции - демек задължения под чертата . Полша девалвира валутата си с 30 % от началото на кризата , извлече от това конкурентно предимство и вобще не влезе в рецесия до сега . Ние сме лишени от подобни инструменти и единственият начин да останем конкурентни на пазара е да натискаме доходите - или така наречената вътрешна девалвация : нещо с голяма социална цена заради подтискането на вътрешния пазар от намаленото търсене заради ниските доходи . Най-лошото обаче е че подтискането на вътрешния пазар води до демотивиране и фалит на малките предприемачи които са гръбнака на всяко общество .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Че даже сме ги и надминали ценовите равнища. Фиксирания курс е факт, но само до тук. + това ако технически сме във еврозоната сега трябва да вадим пари, за да ги дадем на гърци, ирландци и т.н. Тук е разликата! Която не е м алка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Това за девалвацията е вярно / справки Полша / , проблема е друг - все още няма измислен начин за безпроблемно излизане от валутен борд. Затова и ние си крепим нашия . А технически сме в евро зоната заради системата на фиксиран обменен курс - така автоматично пренасяме ценовите нива от валутата котва .Най-големият негатив от приемането на еврото което изпитаха страните приели еврото е бързото изравняване на ценовите нива със страните в евро зоната - нещо което принас вече се е случило в голяма степен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Вярно е!Data, надявам се не го мислиш сериозно тва за девалвацията. И изобщо не търпим негативите на еврозоната и изобщо не сме технически в нея. Именно поради причината, че левът е надценен, за това сме във валутен борд. За да избегнем девалвация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
колета една девалвация на лева ще хвърли икономиката в още по-голям хаос и ще я прати държавата директно в о още по-тежка криза !!!какви стимули бълнуваш с девалвациа на лева - какво ви разбира главата от икономика на вас ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още