IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Излязохме от най-тежкия период на кризата

Ако в еврозоната се въведе задължение за данъчно хармонизиране, България няма да въведе еврото, заявява финансовият министър

09:40 | 03.11.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Дянков: Излязохме от най-тежкия период на кризата

На журналистически въпрос дали и Германия трябва да въведе в конституцията си Пакта за финансова стабилност за ненадхвърляне на дефицита на 2% от икономиката, Дянков отговаря, че всяка страна в ЕС трябва да го въведе. „Колкото по-малка е страната, толкова по-стриктна трябва да е горната граница. Защото толкова по-голяма е волатилността в криза, а с този инструмент изпълняваме и сега този Маастихтски критерий“.

Ако този пакт е заложен в конституциите, самите правителства няма да могат да предлагат държавни бюджети с по-високи дефицити, убеден е финансовият ни министър. 

Дянков заявява, че и сега България изпълнява за втора поредна година критериите за присъединяване към еврозоната. „Държавните дългове са 15%, инфлацията и лихвите са укротени, ако днес ни приемат в „чакалнята на еврото -  ERM 2“, ще изпълним всички критерии. Освен това имаме и засилени фискални условия – най-много 2% дефицит и най-много 40% преразпределителна тежест. Това гарантира дългосрочната финансова стабилност“, заявява още Дянков.

По думите му обаче България ще изчака поне още година, за да види как ще се развие зоната. „Имаше една безумна идея за хармонизиране на данъците. Ние сме твърдо срещу това, всички страни да имат еднакви данъци и данъчни бази. Твърдо убедени сме, че както България, така и цяла Източна Европа се намира в процес на наваксване и имат нужда от ниски данъци. Ако сега например въведем френската данъчна система, това веднага би убило икономиката ни“.

Затова сега София щяла да изчака решенията за бъдещето на зоната. „Ако данъчната хармонизация стане условие, определено ще останем извън еврозоната. И няма да се присъединим, докато не станем достатъчно богати. А за това ще ни трябва поне десетилетие. Но за еврото ще е добре, ако към зоната се присъединят толкова отговорни от фискална гледна точка страни, като България“.

Финансовият министър заявява още, че търговията на България с Гърция е замряла. Сега износът на икономиката се преориентирал на Изток, към Русия и Украйна. Но гръцката криза е донесла и ползи за страната ни.

„В момента 2000 гръцки компании пренесоха фирмените си седалища в България заради ниските данъци. Освен това, заради свалянето на рейтингите на някои страни от еврозоната пенсионните фондове изнесоха инвестициите си от Гърция, Португалия и Ирландия и ги инвестираха на други места, включително и в България“, казва още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Дянков за кой ли път се шегува с нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Вижте сега - не съм съгласен с черногледи мнения! Тука всичко се развива като на чернобял филм. Я се огледайте: вижда се краят на кризата...краят на кризата...нашият край, докато гледаме как кризата бавно си "отива"...и отива...и.. Събудете се - кризата "не си отива", тя "ни отива" - така ни е "лепнала" с тия народни избраници в тая народна демокрация, че едва ли можем да намерим нещо по-подходящо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Попитали Асан какъв е бил живота преди и след демокрацията.Той отговорил с пример:- Преди демокрацията, работиш, работиш, КУПИШ хладилник, работиш, работиш, КУПИШ телевизор, работиш, работиш, КУПИШ пералня. След демокрацията, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ телевизор, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
Nikola666
преди 12 години
Ей, посер*о, само не ме наричай колега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
stone kold
преди 12 години
от: FINTA до: stone kold преди 4 часа А ти защо мислиш, че трябва да си добре, благодарение на него? Всеки сам си чертае пътя. Той ножа и хляба в ръката няма да ти даде!speeechlesss
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
Комика и мрънкалото си ти. Ти си вечно недоволния, ограбения и онеправдания - все характеристики на тоталния и завършен LOOSER & HATER. Чел съм и продължавам да чета много повече от теб специално. Затова и не се оплаквам. За разлика от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 14
all_trader2
преди 12 години
единствената заслуга на този комик е че разсипа икономиката и бизнеса и мче краде в полза на хамериканците - СМЯХ СМЯХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 12 години
Дянков е горчивото лекарство на БГ-финанси, може да го пуснем на малаките под наем та да ги научи така както настрадин ходжа си научил магарето да не яде само че не знам защо се споминало без време а пък ние сме още живи??????... невероятно но факт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 12
all_trader2
преди 12 години
много по-добре си - твърдо най-бедните в цяла Европа благодарение на подобни комици като този *** наречен финансов министър седни прочети как си води макроикономическа политика и тогава давай акъли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Тоя Дянков, трябва да е в психиатрията, а не в правителството!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още