IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 ноември

07:40 | 09.11.11 г.
Преглед на печата за 9 ноември

Премия за чиновник само след изпит

в. Стандарт

Добър чиновник - висока заплата. Този принцип ще се опита да въведе от догодина финансовият министър Симеон Дянков с нова наредба за заплащането в бюджетната сфера. Според проекта общото месечно възнаграждение на чиновниците ще се състои от основна заплата плюс постоянни и плаващи бонуси. С наредбата се въвеждат 28 нива в йерархията на държавната администрация, като всяко ниво има 6 степени на заплащане. То ще зависи от годините професионален опит и оценката за работата на чиновника.

Всяка година прекият ръководител ще оценява подчинените си как се справят със задълженията си по утвърдена методика. Служителите, получили оценка "неприемливо изпълнение", нямат шанс за по-висока заплата. При оценка "изпълнението не отговаря напълно на изискванията" ръстът й може да е най-много 1%. До 5% увеличение ще получат чиновниците, чиято работа "отговаря напълно на изискванията". Тези, които надвишават изискванията, ще бъдат зарадвани с ръст на заплатата до 8%. Най-голямо увеличение от 12% е предвидено за чиновниците, които имат "изключително представяне".

Държавата анатемоса зеленото сирене

в. Стандарт

Държавна анатема тегне над българското зелено сирене и роднината на Банския старец - навпавока. Производството на тези традиционни за страната ни храни не е регламентирано от държавата, обясниха от движението "Slow Food". Затова хората, които ги правят, нямат право да ги продават. Ако предлагат продуктите си на клиенти, те се смятат за нарушители на закона и подлежат на солени глоби. За да бъдат признати като хранителни продукти, зеленото сирене от Черни Вит и месният деликатес навпавок, който се прави от жителите на Горно Драглище, е нужно държавата да изготви редица документи, с които да регламентира производството им. Заради вътрешните ни неуредици Европа също не може да признае зеленото ни сирене и уникалните колбаси за традиционни български продукти. За да се случи това, продуктите трябва да са се продавали на пазара в продължение на години.

До месец хиляди счетоводители трябва да се регистрират в ДАНС

в. Сега

Хиляди счетоводители и частни съдебни изпълнители бяха подлудени с поредната законодателна недомислица. През юли всички лица, извършващи счетоводни услуги, и частните съдебни изпълнители бяха включени в списъка с професии, които са длъжни да следят превантивно за пране на пари. До 27 ноември те трябва да са приели вътрешни правила как ще става това, а документите трябва да постъпят в ДАНС най-късно до 11 декември. Дни преди изтичане на крайния срок много счетоводители продължават да не знаят за новото задължение, а неяснотите в закона се увеличават. Това няма да спести глобите на нарушителите, става ясно от съобщение на ДАНС.

Новото изискване е изумило счетоводните форуми още при обнародването му през юли. Дни наред в тях са се водили спорове дали задължението за изготвяне на вътрешни правила важи само за новорегистрирани счетоводни къщи или за всички. Спорът е възникнал заради текст в закона, според който вътрешните правила се представят пред ДАНС до 4 месеца след регистрирането на съответното задължено лице.

Дянков се хвали с ниски лихви по държавния дълг

в. Сега

Държавата успява да заема пари от вътрешния пазар все по-евтино, се похвалиха от Министерството на финансите. На проведения вчера аукцион са пласирани облигации за 50 млн. лева със срок 3.5 години при рекордно ниска доходност - едва 3.14 на сто. За сравнение в началото на годината доходността по същия тип държавни ценни книжа (ДЦК) е била 3.63%, а през септември - 3.29%. Това, че доходността на книжата, които МФ пуска, продължава да спада, означава доверие към страната и към финансовата ни система на фона на растящите проблеми на еврозоната. Купувачи на ДЦК са основно банки и фондове.

Инвеститорите очевидно оценяват България като по-сигурна от ред други държави в Европа. МФ сочи, че сходни облигации се пласират по-скъпо в Румъния (5.36%), Унгария (6.15%), Турция (4.18%), Литва (3.66%), а разликата в лихвите по нашите книжа и германските бундесбондове намалява.

Отчитат тока за по-дълъг период само с наше съгласие

в. Новинар

Всеки абонат ще може да се договаря лично с ЕРП-тата за какъв период да се отчита електричество му. Това се предвижда в промените в Закона за енергетиката, съобщи БНР.

Шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулирана Ангел Семерджиев заяви, че няма да бъдат залагани по-дълги срокове от 30 дни за отчитане на консумираната енергия. По негови думи засичане на тока за по-дълъг период трябва да става само когато клиентът даде съгласието си за това.

Семерджиев уточни, че електроразпределителните дружества трябва да се съобразят с абонатите си. Според него самите клиенти първо трябва да бъдат убедени, че отчитането за по-дълъг период има значителни предимства. Семерджиев потвърди думите на икономическия министър Трайчо Трайков, че за момента няма да се въвежда такса електромер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още