IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти" наследява Държавния резерв

Ликвидационна комисия ще разпредели активите на резерва към съответните министерства и ще прецени кои стоки ще продължат да се поддържат, гласи проектозакон на кабинета

15:42 | 09.11.11 г.
Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти" наследява Държавния резерв

Проектозакон за закриване на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и създаване на нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", която ще бъде към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), е приел днес кабинетът.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет, съобщава БТА.

В новата агенция ще работят до 39 души, за сметка на досегашните 600, съобщи Дянков и допълни, че общият нов щат на ангажираните с дейността ще бъде не повече от 80 души. Ще се създаде ликвидационна комисия, която до една година трябва да разпредели активите към съответни министерства - Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР).

Новата агенцията ще работи по закона за нефта и нефтените продукти, което е в съответствие с евродиректива от 2006 г. Финансовият министър отбеляза, че ликвидационната комисия ще прецени кои стоки от резервите ще продължат да се поддържат, като по думите му е напълно възможно да има съкращения на "номенклатури, изживяли времето си".

В края на миналата седмица министърът на финансите съобщи, че ще внесе проект в Министерския съвет за закриване на Държавния резерв с аргумента, че това е една структура с доказана неефективност и закриването й ще спести 80-90 млн. лв. годишно на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още