IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът подкрепя административната реформа на Дянков

Работодателите откриха положителните страни в предложенията за промяна в метода на заплащане на държавните служители

10:28 | 16.11.11 г.
Бизнесът подкрепя административната реформа на Дянков

Обвързването на заплатите с работата е много навременно и удачно

Ние подкрепяме предложението категорично, каза Ивелин Желязков от Асоциация на индустриалния капитал. Напълно естествено и логично е възнаграждението да се определя на база на свършената работа. Дългият трудов стаж в никакъв случай не означава по-качествена и по-полезна работа. Дори може да бъде точно обратното.

Ето защо предложението за обвързване на възнагражденията пряко с работата е много навременно и удачно. То поставя на преден план резултатите от труда, а не продължителното пребиваване на определено работно място. Поради същата причина подкрепяме и отпадането на добавката за стаж.

Според нас, обаче, предложението за основна заплата от 70% и бонуси от 30% няма да се реализира лесно, защото възнаграждението се фиксира в договора по трудово правоотношение и тогава няма да се говори за 70%, а за 100%, а останалото, което ще бъде като бонус за добре свършена работа, просто ще бъде като бонус над стоте процента. Така че формулировката математически е неправилна, а чисто функционално, е напълно уместна, посочва Желязков.

Хубавото обаче е, че ще се избегне онази мисъл у чиновника, че както и да си върши работата, в крайна сметка ще получи едно и също възнаграждение. Ако работникът знае, че може да получи още 30% върху възнаграждението за това, че е работил добре, то той ще се стреми да работи по-качествено.

Според нас определено подходът е правилен, защото поставя в основата една стара максима - работиш повече, получаваш повече, обяснява той.

Промените също така означават, че ще се повишат заплатите на чиновниците, но само на тези, които работят по-добре. А на останалите заплатите ще останат на същото ниво. Във всички случаи предложеният пакет от мерки цели ефективност от дейността и е добре да бъде приложен, смята Ивелин Желязков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още