IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 ноември

07:40 | 16.11.11 г.
Преглед на печата за 16 ноември

Българите плащат първо ипотеката, а накрая - парното и водата

в. Сега

Българинът най-често отлага плащането на кабелна тв (65%), парно (60%) и вода (55%). Всеки пети случай на закъснели вноски е по лизинг на автомобила, потребителски кредит или кредитната карта. Най-малко просрочия има при жилищните заеми и при сметките за ток.

Това показва изследване на асоциацията на фирмите, събиращи дългове у нас. "При ипотеките причината е пословичната привързаност на българина към дома си", обясни Димитринка Гринко, директор на "Сайкъл Кредит България". Обяснението за тока пък е, че компаниите лесно дърпат шалтера на нередовните клиенти.

Оказва се, че значителна част от проблемите са от незнание - на практика всеки пети не се издължава навреме заради липса на елементарна финансова култура, твърдят колекторските фирми. 8% не четат договорите, които подписват, и не разбират същността на финансовия продукт, например кредитна карта. Стига се до комични оправдания като "Не съм взел кредитна карта, взех си пердета". "Има и такива, които просто не искат да плащат на монополите" (6%), това е т.нар. синдром "Андрешко", посочи Гринко. А част от хората (12%) не знаят какво да направят, за да прекратят отношенията си с кредитора.

Борим се за милиарди за релсови пътища

в. Стандарт

Страната ни има шанс да се пребори за милиарди левове допълнително европейско финансиране. Близо 50 млрд. лв. от следващия планов период 2014-2020 г. ще бъдат изведени в специален фонд "Свързана Европа" и ще се дават целево за жп и енергийна инфраструктура, както и за телекомуникационни връзки. Идеята все още се обсъжда на ниво EС, каза министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев.

За парите страната ни ще се конкурира с проекти от останалите членки на ЕС. Средствата ще бъдат насочени в проблемните места от европейските отсечки. Ако по даден международен еврокоридор 90% от отсечките са в изрядно състояние и само една част се нуждае от модернизиране, парите ще се насочват именно там. Предвид състоянието на родната жп мрежа и това, че релсовите ни пътища са част от еврокоридори, имаме голям шанс да се преборим за част от тези средства.

България е на опашката по употреба на "зелена" енергия

в. Новинар

България е на последно място по използването на "зелена" енергия. Това констатираха от фондация „Фридрих Еберт". Във вторник експерти представиха доклад за възможностите на българската икономика по отношение на алтернативната енергия.

В документа се посочва, че са нужни целенасочени политики за стимулирането на производството й.

Икономиката на домакинствата ни е на последно място в Европейския съюз по енергийна ефективност, предупреди консултантът по общоевропейски политики Драгомир Константинов. Експертът коментира, че това значително оскъпява разходите и сериозно снижава конкурентоспособността на българските стоки.

Парите от Сребърния фонд отивали за задълженията по сделката с външния дълъг

в. Новинар

Парите от Сребърния фонд ще отидат за покриване на задълженията по сделката с държавния дълг. Това се обсъждало във финансовото министерство, алармираха социалисти в парламента.

Средствата от Сребърния фонд трябва да подпомогнат плащанията за пенсии след двайсетина години, когато се очаква демографската криза у нас да придобие сериозни размери.

Според червения народен представител Драгомир Стойнев средствата от фонда покриват разходната част на облигациите. Стойнев каза, че в него в момента има 1,7 милиарда лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още