IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обвързва добива на шистов газ с икономическата изгода за страната

По повод искането на „Атака“ за мораториум върху добива премиерът обяви, че при евентуално вето би се съобразил с решението на параламента

15:58 | 18.11.11 г.
Борисов обвързва добива на шистов газ с икономическата изгода за страната

Ако парламентът наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, правителство ще се съобрази с това. Това съобщи в парламента министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпроса, поставен от депутата Волен Сидеров, за степента на готовност на проектите за сондажите в Североизточна България.

Борисов обаче подчерта, че кабинетът е длъжен да отчете икономическите ползи за страната при евентуални залежи на газ. 

„Ако вие сте входирали закон за мораториум върху проучването и добив на шистов газ у нас, ще говоря с депутатите от ГЕРБ да приемете такъв мораториум. Искам парламентът да е взел това решение и да знаят следващите поколения, че ако в Полша и в Румъния добиват газ и си стабилизират икономиките и диверсификацията, този парламент е взел обратното решение", коментира премиерът.

Премиерът поясни, че дори ако дружеството "Шеврон България", което спечели конкурса за сондажи в страната, открие залежи от шистов газ, това не означава, че са направени всички анализи доколко този добив ще бъде икономически изгоден.

Борисов припомни, че договор с "Шеврон" още не е подписан, защото пеговорите продължават. „Обсъжданите характеристики и клаузи са прецизни, икономически изгодни и изцяло в защита на националните интереси“, заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още