IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът призна, че за деветмесечието е изпълнил 25% от заложените реформи

Информационната система за ВЕИ и методиката, по която се изчислява персоналът в областните администрации, няма да бъдат завършени, се посочва в отчета на правителството

14:19 | 23.11.11 г.
Кабинетът призна, че за деветмесечието е изпълнил 25% от заложените реформи

Едва една четвърт от мерките, предвидени да бъдат изпълнени през тази година по Националната програма на България 2011-2015 г., са реализирани от българските ведомства за деветмесечието на 2011 г.

Това е записано в отчета за изпълнението на набелязаните мерки, приет на днешното заседание на правителството, съобщиха от правителствения пресцентър.

В Националния план за реформи са заложени 200 мерки, които трябва да се изпълнят до края на 2015 г. Най-голям е делът на инициативите, свързани с подобряване на бизнес средата – 29. Други 17 мерки са набелязани за реформиране на административните дейности в областта на енергетиката и борбата с климатичните промени.

До края на третото тримесечие в риск от забавяне е изпълнението на три важни мерки, отчитат експертите. Първата е свързана с разработваната методика, която да определя числеността на персонала на областните администрации. Проектът е трябвало да се изпълни от администрацията на Министерския съвет.

Под въпрос е изпълнението и на публичната информационна система за възобновяемите енергийни източници, която е задължение на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Третата мярка е свързана с изработването на Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020 г. , която на този етап е в процес на изпълнение и има вероятност до края на годината да бъде приключена, обясниха от МС.

Опасност от забавяне има и при плана за внедряване на диагностично-свързаните групи като метод на заплащане и контрол върху работата на болниците, който се разработва от здравното министерство. Всички ведомства се бавят и с реинженеринга на процесите и актуализирането на вътрешните правила за предоставяне на електронни административни услуги от администрациите.

С риск от забавяне е обновената нормативна уредба за дейностите по рециклиране и оползотворяване на отпадъците, подготвяна от екоминистерството, както и проектозаконът за иновациите и националната стратегия за творческите индустрии, възложени на икономическото министерство и министерството на културата.

На днешното заседание е решено до 5 декември огтоворните ведомства да представят информация за причините, довели до забавянето, както и предложения за ускоряване на тяхното изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още