IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 ноември

07:43 | 24.11.11 г. 1
Преглед на печата за 24 ноември

Държавата не плаща, дължи лихви

в. Стандарт

Държавата вече няма да бави разплащанията си с фирмите. През януари 2012 г. ще обсъдим промени в Търговския закон, с които да се въведе стандартен срок за разплащане на общини и ведомства с бизнеса в рамките на 30 дни. Това обясни депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия към парламента Валентин Николов. Така при всяко просрочие държавата ще трябва да дължи лихви на фирмите. По думите му измененията се налагат заради приета европейска директива, чиито текстове трябва да се въведат и в българското законодателство. Според Николов трябва да се направят и някои изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се забрани "изнудването" над фирмите.

Минаваме метър пред митничарите

в. Стандарт

Гражданите, които пътуват за друга страна от ЕС, ще минават по-лесно покрай митничарите, ако носят суми в брой над 10 000 евро. От януари 2012 г. хората, които пътуват в рамките на ЕС, ще декларират парите си само при поискване от страна на митничар. Това гласят промени във Валутния закон, приети на второ четене от парламента. Така ако митничарят пропусне да ни попита дали имаме нещо за деклариране, ще можем да минем границата спокойно, без да попълваме документи. Сега задължително се декларират суми над 10 000 евро, без значение закъде пътувате. С промените в закона задължителното деклариране на пари над 10 000 евро остава при пътувания за страни извън ЕС. Ако българи изнасят валута на стойност над 30 000 лв. извън ЕС, ще трябва да представят и удостоверение от НАП, че нямат дългове към държавата. Сега прагът е 25 000 лв.

Напролет: Банките заливат пазара с жилища

в. Стандарт

Стотици българи ще останат без дом догодина заради необслужвани кредити. Невиждан бум в продажбите на ипотекирани имоти прогнозират брокерите. Според тях напролет апартаменти ще се предлагат на килограм. В САЩ правят всяка седмица пазар на къщи и ние сме се запътили натам, твърдят специалистите.

Банките вече се превръщат в най-големите собственици на имоти в държавата. Тенденцията да отнемат все по-често имуществото на длъжници се появи през тази година и лавинообразно се засилва, твърдят от бранша. "В патова ситуация сме. Вариантите за преоформяне на кредитите вече са изчерпани, трябва да си приберем обезпечението, макар че е изключително трудно да го продадем и да си вземем парите", коментират банкери. Индивидуалните схеми за погасяване на заемите са се сключвали на кило през 2009 и 2010 г.

Производителите на памук със субсидии от 2014 г.

в. Новинар

Производителите на памук ще получават субсидии от 2014 година. Това са част от предложените за одобрение правила за директните плащания за стопаните за следващия програмен период.

По време на заседанието на парламентарната земеделска комисия в сряда екипът на ресорното министерство представи основните предложения на Европейската комисия за новата Общо селскостопанска политика, която ще влезе в сила през 2014 година. Отделно плащане за памук ще има за България, Гърция, Испания и Португалия.

Средствата ще се предоставят на хектар допустима площ за памук и ще бъдат като допълнение към основното плащане. Това означава, че обработваемата площ трябва да е разположена на земеделска земя, определена от държавата-членка за производство на памук. За България е определена базова площ от 3342 хектара и 661,79 евро на хектар плащане за 2016 година.

Металургични фирми може да спрат работа заради стачката в БДЖ

в. Капитал Daily

Без сближаване на позициите приключи срещата между ръководството на БДЖ и синдикатите. Това означава, че от днес започва ефективна стачка и се очаква влаковете в страната да не се движат между 8 и 16 ч. Ако за пътниците това е поредното неудобство, причинено от държавния превозвач, за бизнеса последствията може да са далеч по-тежки.

Особено сериозно е положението при добивните и металургичните предприятия, които превозват големи обеми суровини и продукция и трудно могат да намерят алтернатива. Ако стачката продължи по-дълго, това може да доведе дори до блокиране на работата на някои от тях заради липса на суровини или невъзможност да съхраняват продукцията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още