IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Джалъзов: През 2012 г. ще работим по въвеждането на мултифондовете

В момента средствата на осигурените в универсален пенсионен фонд се управляват с един и същ рисков профил, без значение дали са на 20 години или на 50 години

10:27 | 01.12.11 г. 1
Ангел Джалъзов: През 2012 г. ще работим по въвеждането на мултифондовете

”В следващата година ще се опитаме да разнообразим пенсионния пазар, като подготвим въвеждането на мултифондовете”, заяви Ангел Джалъзов, зам-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Осигурителен надзор.

Те трябваше да бъдат създадени още през 2010 г., но до момента само се говори за тях. В момента средствата на осигурените в универсален пенсионен фонд се управляват с един и същ рисков профил, без значение дали са на 20 години или на 50 години.

В САЩ осигурените имат право да сменят рисковия профил на инвестирането на средствата си. Съответно когато очакват спад на фондовите борси те залагат на консервативен профил и когато очакват растеж залагат на акциите. Там дори се дава възможност за избор измежду списък с договорни фондове, в които да бъдат вложени личните средства.

"Има нужда от въвеждане на всеки от видовете мултифондове - от консервативен до агресивен, за да можем по-добре да отговорим на различната толерантност към риск на клиентите ни. Действително, при неспокойни за пазарите времена голяма част от хората биха предпочели активи с по-ниско ниво на пазарния риск, като депозитите например", заяви наскоро в интервю за Investor.bg Анастас Петров, изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване.

"При обичайни обстоятелства обаче, особено когато хоризонтът е дългосрочен и целите са свързани с постигане на възвращаемост над инфлацията, активите с по-високо ниво на риск са необходими. Акциите, суровините, имотите осигуряват инфлационна защита в дългосрочен план, но в краткосрочен план стойността на инвестициите може да варира чувствително”, посочи той.

"Изборът на доходност и ниво на риска от спестителите (т.е. въвеждане на т.нар. система на "мултифондовете") е задължително и вече няма никакви оправдания за отлагането му", заяви още през 2007 г. икономистът Георги Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
suniverse
преди 12 години
По Чили сценарий, нали така? И после през 2020, когато всички разберат за грабежа да има оправдание? "О, ти си бил вложил принудително задължително в рисков фонд, сам си си виновен, че пенсията ти е 50 стотинки"Финансовите пирамиди на Пинера успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планетаhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворятhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/27/holes-in-the-budget/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още