IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението при фермерските протести се изостря*

Земеделците настояват за оставките на министрите на земеделието и финансите заради поетите и неизпълнени ангажименти към тях

14:25 | 01.12.11 г. 8
<p>
	Протестите на граничния пункт Капитан Андреево &nbsp; Снимка: БТА</p>

Протестите на граничния пункт Капитан Андреево   Снимка: БТА

С поредна декларация до правителството протестиращите земеделски производители изразяват недоволството си от неизпълнените ангажименти към бранша и настояват за оставките на министрите на земеделието и финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков.

Това съобщи за Investor.bg секретарят на Националната асоциация на зърнопризводителите Румяна Ангелова.

След като блокираха за кратно време границата при Капитан Андреево и пътища от републиканската мрежа край Петолъчката, Перник и Враца, производителите решиха до края на деня да се придвижат до София и ако получат от общината разрешение, ще пренесат протеста си пред сградата на парламента.

„Настояваме управляващите да изпълнят предизборно дадените обещания за пълния размер на национални плащания за сектора. Не приемаме извиненията на двамата министри, защото е невъзможно през септември да не са знаели, че бюджетът не може да задели 570 млн. лв. за сектора“, обясни мотивите за недоволството на колегите си Румяна Ангелова.

В същото време земеделският министър обяви, че е невъзможно да се правят корекции в проекторамката на бюджета.

Той призова за пореден път фермерите да прекратят блокадите, защото рефлектира негативно върху дейността на редица други сектори от икономиката. Вече имаме сигнали от браншови организации в областта на транспорта, туризма и търговията, които недоволстват поради блокираните пътища, обясни Найденов.

Найденов не отрече вероятността компании от съседните държави Гърция, Румъния  и Турция също да предявят претенции към България заради забавяне на договори.

В късния следобед, след близо двучасови преговори с председателя на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева и министъра на земеделието Найденов представителите на протестиращите Радослав Христов и Петър Николов обавиха, че засега спират земеделските машини и няма да влизат в София.

Министър Найденов посочи, че преговорите продължават, като се търси вариант за решение, без да се увеличава бюджетът за сектор земеделие. Решението се търси в държавната помощ за акциза за горивата, за която се чака нотификация от Европейската комисия, съобщиха от министерството на земеделието.

 

* Статията е допълнена към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Sh^dow
преди 12 години
Това,селянина е много хитро племе.Така е от Стамболийски до днес.Д а пуснат вносната продукция без мито ,да им дойде акъла.Ако зависи от тях ще ядем домати по 5 лв. и хляб по 3.Има много работливи хора ама те не са на протеста-там са само тарикатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
На тия селяни / пардон фермери/ , тракторите им много модерни и скъпи бре!!!:))) Като чели не отиват на бедняци. Работата малко ми прилича като да ти застане до масата сервитьор с кило златни ланци на врата и да настоява да му оставиш бакшиш защото заплатата му била малка!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Усещат, че правителството е под силен натиск и просто се възползват.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Което не го яде *** го ядат там другите им Агрий и октоподи. А тия верно не знаят за какво протестират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
hariton
преди 12 години
Тези хора на снимката са си просегнали ръката към нашия джоб. Не стига че са луди късметлии от политиката на ЕС, ама явно апетитът идва с яденето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Че те нали *** са самото правителство. Дори премиерът лично им назначи кмета. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
algo
преди 12 години
Съгласен. Просто да им спрат всякакви субсидии. За съжаление няма да стане, но всички плащаме за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mavericos
преди 12 години
Как може да са толкова ограничени !? Да не би в аграрната икономика на България да се крепи само на пшеница и зърно !? Този сектор са с най-големите субсидии от всички останали сектори взети заедно, а искат още !? Как може 5 земеделски кооперации в северна България да си поделят 95% от субсидиите в сектора със зърно, а останалите да обират трохите ? ТОВА Е ПОЗОРНО И СРАМНО !!! На интервю по БТВ един от протестиращите земеделци неможа да отговори за КАКВО ТОЧНО ПРОТЕСТИРА... той САМИЯ НЕЗНАЕШЕ ! Да пукнат дано тъпите ***, които контролират 70% от българските складове за зърно, а това защо не го отразяват а ? С този протест *** притискат правителството, и влачат изнемощялата ни от кризи държавта към пропаст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още