IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„БДЖ Товарни превози“ със сигурност ще бъде приватизирано

По номинал активите на "Товарни превози" са около 320 млн. лева, припомни транспортният министър Ивайло Московски

16:47 | 09.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
„БДЖ Товарни превози“ със сигурност ще бъде приватизирано

Дружеството „БДЖ Товарни превози“ със сигурност ще бъде приватизирано, заяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Решението "БДЖ - товарни превози" ЕООД да се приватизира беше взето в началото на септември. Тогава министърът обясни, че според препоръките на Европейската комисия (ЕК) раздържавяването на товарните превози е единственият вариант да бъде одобрен (нотифициран) държавният заем от 460 млн. лв., който Световната банка отпуска на "Холдинг БДЖ" и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). В противен случай този заем ще се тълкува от Еврокомисията като държавна помощ, поясни тогава министър Московски.

След това обаче бяха изказани някои мнения против приватизацията на дружеството. По думите на застъпниците на тази позиция "БДЖ Таварни превози" са "печеливши“ и затова не трябва да бъдат приватизирани с цел евентуално 

подпомагане на губещите „БДЖ Пътнически превози“.

Днес Ивайло Московски посочи, че към момента загубата на "БДЖ Товарни превози" е около 4-5 млн.

"Загубите не са резултат от стачката на железничарите, а поради намалелия обем на товарите като цяло заради затварянето на „Кремиковци“ и други фирми", уточни министърът.

Той отново не конкретизира каква ще е цената на дружеството, но посочи, тя ще бъде определена от пазара и търсенето. По номинал активите на "Товарни превози" са около 320 млн. лева, припомни Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още