IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron няма да сондира в България преди 2015 г.

Представителите на компанията ще започват разяснителна кампания и ще обяснят плановете си в общините и областите, които попадат в зоната за проучване

19:41 | 12.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Chevron няма да сондира в България преди 2015 г.

Работната програма на  американския енергиен концерн Chevron за проучване за шистов газ,  която фирмата смята да представи на правителството, ако няма мораториум върху тази дейност, предвижда да бъдат направени четири проучвателни сондажа. Това обяви след работна среща с областни управители, специалисти и представители на компанията зам.министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от БТА. 

Според плановете на компанията два от проучвателните сондажи трябва да са през 2015 година, а другите два - през 2016 година. Дотогава не се предвиждат никакви сондажи, освен сеизмични проучвания.

От Chevron са обяснили, че им е необходимо време, за да направят анализ на съществуващите сондажи, както и сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране.

Представителите на Chevron са съобщили, че започват разяснителна кампания и ще обяснят плановете си в общините и областите, които попадат в зоната за проучване, посочи зам. министърът.

През лятото Министерският съвет разреши на американската компания Chevron да извършва проучване за евентуални залежи на шистов газ в определен участък в Североизточна България с площ близо 5000 кв. м. Срокът на проучванията е пет години, като компанията предвижда да вложи около 50 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Yankee GO home! Никакъв шистов! For EVER!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Шеврон сигурно ще лъжат , технологията им си е опасна и то много. Руския газ не е хубав за България , но то и руски газ много , много няма и те са прекупвачи. Най добре е да се прави водород от ВЕИ , може да се изградят такива мощности че няма да има нужда да се копае и нищо че технологията не била със 100% ефективност , да не би да има някоя технология която да е толкова ефективна ? 100%..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Руският газ си е много готин. Изобщо на България друг газ не и трябва въобще. Даже и тва с Набуко ако се скапе ще е още по-гот. Най-гот си е Руски газ и руски атомни централи... А, забравих, и руски автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още