IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се екооценка и за проучване, и за добив на шистов газ

След допитване до ЕК България ще въведе евродирективите преди второто четене на промените в закона за околната среда

16:04 | 21.12.11 г.
Въвежда се екооценка и за проучване, и за добив на шистов газ

България ще въведе европейското законодателство, което задължава държавите членки на ЕС да изискват задължителна екооценка не само при добива, но и при проучването на залежите от шистов газ.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод отговора от Европейската комисия на запитването на българската страна за процедурите по оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС). 

Задължителната екооценка ще бъде приложена към текстовете на промените в Закона за опазване на околната среда, които бяха приети днес от парламента на първо четене. Целта е България да приложи евродирективата, както са го направили другите държави.

Караджова припомни, че когато министерството е поискало тълкувание от Еврокомисията, подобни запитвания е имало от още шест други европейски държави.

Министърът поясни, че законовите промени ще важат за всички бъдещи заявления за проучване и добив, депозирани след приемането на закона.

Въпреки че договорът с американската компания "Шеврон" за проучване на шистов газ в Северна България още не е подписан, по всяка вероятност изискването за ОВОС ще утежни процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още