IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов е оптимист за България през трудната 2012 г.

До 4,5 млрд. евро се очаква да бъдат усвоени през годината, съобщи премиерът

11:07 | 03.01.12 г. 5
<p>
	Бойко Борисов, <em>министър-председател</em></p>
<p>
	Снимка:БТА</p>

Бойко Борисов, министър-председател

Снимка:БТА

Новата 2012 г. ще бъде трудна за света и за България, но ако сме употири и проявим търпение, бихме могли да се справим с трудностите. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ.

Запазването на финансовата и икономическа стабилност е една от основните цели на правителството през следващата година, посочи още премиерът.

Според Борисов през тази година се очаква страната да усвои 4-4,5 млрд. евро от европейските програми и припомни, че сред приоритетните проекти са завършването на метрото и ларгото в центъра на столицата, цялата южна дъга на околовръстното шосе с естакадите, магистрала "Тракия”" до разклона при петолъчката, голяма естакада при „Меден рудник“ в Бургас, завършването на „Дунав мост – 2“ и др.

Премиерът изрази надежда до 6-7 месеца да заработи и електронното правителство, като преди това ще бъдат асемблирани важни елементи от нея.

"Сериозно предизвикателство за тази година е фактът, че българският народ трябва да спести, да съумеем всички ние да спестим 3 милиарда, за да платим борчовете по АЕЦ „Белене“, влаковете на Сименс, Водното огледало в Кърджали, които са за около половин милиард лева. Още 1,5 млрд. лв. догодина по същото време трябва да сме икономисали за плащанията по еврооблигациите на Милен Велчев", обясни още Борисов.

Като грешки, които са били допуснати преди, а неговите министри не трябва да допускат, премиерът посочи енергийните проекти.

След провалите той посочи проекта за петролопровода Бургас – Александруполис, който е неефективен и затова България се отказа от него. "В същото време ще подкрепим ефективните за страната проекти като „Южен поток“ и НАБУКО", заяви премиерът.

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
madcow
преди 12 години
Оптимизъм си е бе. Бойко Борисов може да изтърпи всякакво количество дискомфорт и лишения, стига да не му се случва на него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
bbzz24
преди 12 години
прав си, 2 от програмите 'усвояват' по 2-4% на година, не 7 ами 25-50 години им трябват, за да извлекат потенциала., защтото са пълни с некадърници.а това число 9 милиарда е пълна глупост, това са 13% от БВП, ако стане ще имаме поне 10% ръст предвид сегашното ниво на 'усвояване'... и ДДС-то ще покрие облигациите на велчев, но уви, приказки празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Internet
преди 12 години
Победа след победа и успех след успех на народната мутро-милиция през 2012 гДа живее, ураааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
luboil
преди 12 години
Новия термин за източване на народни пари е "Усвояване".Те само усвояваха, усвояваха, ама какво построиха? Усвояване за заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
ауууу каква изненада българския народ трябвало да пести ...... *** роди единствения в света не виждан до сега МУТРО- КАПИТАЛИЗЪМ който успя само за 15-20 години напълно да разсипе и окраде икономиката на странатаза енертийните проекти е имало обаждане от Вашингтон - иначе нямаше как да дрънка подобни глупости АБЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖВА БЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още