IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците поставят условия за временния лиценз на нефтеното пристанище "Росенец"

Решението за издаването му ще се вземе до дни, като зависи от проверка на агенцията за използването на специализиран софтуер, заяви източник на Investor.bg

15:11 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Митниците поставят условия за временния лиценз на нефтеното пристанище "Росенец"

Преди дни по решение на министъра на финансите бяха направени някои промени в т.нар. Наредба 3, отнасящи се до обекти от национално значение. Благодарение на тях нефтеното пристанище „Росенец“, където „Лукойл Нефтохим“ товари и разтоварва петролни танкери, ще може да получи временен лиценз за данъчен склад, докато монтира всички измервателни уреди, които се изискват по закон.

Митниците обаче смятат да поставят определени условия за издаването на временен лиценз на нефтено пристанище „Росенец“, каза за Investor.bg високопоставен източник от агенцията, посочвайки, че окончателното решение по въпроса предстои да се вземе до дни.

Към момента количествата горива, които влизат и излизат от пристанището се отчитат чрез нивомерни системи, поставени на „съдовете“ с горива. Данните от тези системи чрез специализиран софтуер се предават в централата на „Лукойл Нефтохим“, след което – и на митниците. Така ще се процедира до монтирането на специалните измервателни уреди, които ще предават на Митниците в реално време пряко информацията за горивата, товарени и разтоварвани на пристанище „Росенец“.

Източникът на Investor.bg коментира, че е възможно, макар и почти само теоретично, ако на нефтеното пристанище едновременно се разтоварват и товарят танкери с еднакви по вид и количество горива, то въпросните системи да не отчетат нищо. Причината е, че при използването на настоящите уреди при посочената ситуация общото количество „се нулира“. Тази „грешка“ се избягва с използването на специализирания софтуер, който вече е внедрен.

За да са сигурни в точността на подаваните данни от въпросния софтуер, специалисти от митниците са отишли да го проверят на място. Именно тази проверка и съответно положителният резултат от нея е едно от условията за издаването на временен леценз за работа на пристанището.  

Освен това, ако са необходими корекции във връзка с поставените измервателни уреди или софтуера към тях, то те трябва да бъдат направени до 15 януари. В противен случай по всяка вероятност временният лиценз няма да бъде даден. 

Срокът на действието на временния лиценз на нефтено пристанище „Росенец“ се очаква да бъде не по-дълъг от края на 2012 г., научи още Investor.bg.




 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още