IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зелените" се опасяват, че ще започне добив на шистов газ в България

В събота ще се проведе национален протест срещу добива на шистов газ чрез спорната технология "хидравлично разбиване"

14:31 | 13.01.12 г. 3
"Зелените" се опасяват, че ще започне добив на шистов газ в България

Шистовият газ като алтернатива и заплаха

Има различни оценки за световните запаси от шистов газ. Според изчисления на американски учени и геолози те възлизат на над 200 трлн. куб. м, като най-богати на залежи са САЩ и Европа.

Шистовият газ се разглежда като алтернатива на руския природен газ за Европа и се счита, че би решил проблема с енергийната зависимост на Стария континент от Москва. Предварителните оценки на американски компании сочат, че запасите на България може да достигнат 1 трлн. куб. м, което според думите на икономическия министър Трайчо Трайков ще ни стигне за 300 години.

Най-богатата страна на шистов газ в Европа е Полша. Страната реши да се възползва от находищата, които привлякоха силен интерес от страна главно на американски компании. Явно икономическите интереси там са сериозни, след като преди дни беше разкрита корупционна схема около издаването на лицензи за проучвания. Още повече, че себестойността на добитата суровина е по-ниска в сравнение с природния газ.

Експерти от години спорят дали шистовото богатство е алтернатива, или е заплаха за природата и населението. Съществуват предположения, че сондажи за проучване и добив на шистов газ чрез хидравлично разбиване са причина за замърсяване на подпочвени и питейни води, както и на земетресения.

В последните дни тази дискусия беше възобновена в САЩ за пореден път, този път в щата Охайо. Daily Mail пише, че районът, който не е земетръсна зона, е преживял серия сравнително леки трусове в последните месеци, след като там е започнал добив на шистов газ. Компанията, която сондира в региона, е прекратила дейността и в момента прави допълнителни проучвания, за да изясни характера на трусовете.

Експерти са категорично против, че земетресенията в Охайо са причинени от хидравличното разбиване, но признаха, че явлението има връзка с процеса на сондиране.

През август миналата година Агенцията за защита на околната среда в САЩ съобщи, че е установила случаи на замърсяване на подпочвени води, причинено от сондажи за шистов газ. Далеч преди тази констатация в Щатите бяха регистрирани стотици други случаи на екологично замърсяване. В някои региони на страната дори беше документирано, че питейната вода, която тече по чешмите на местните жители, може съвсем спокойно да бъде запалена и да гори в продължение на няколко минути.

Заради опасенията за безопасността и въздействието върху околната среда администрацията на американския президент Барак Обама взе решение през април миналата година да преразгледа плановете на правителството на Джордж Буш-младши за разработването на нефтовите шисти и находищата на катранени пясъци в няколко американски щати. Вашингтон следи и сондажите за шистов газ, но засега забранителни мерки са предприети само от местните власти на отделни места в страната заради установени проблеми.

Заради установено замърсяване на околната среда при сондиране за шистов газ в района на р. Амазонка Chevron беше осъден да плати обезщетение на Еквадор. Първоначалното съдебно решение постанови обезщетение в размер на 8,6 млрд. долара, но последното решение на апелативния съд в латиноамериканската държава предвижда обезщетението да бъде 18 млрд. долара.

Проверки на установените случаи за замърсяване на околната среда при сондажи за шистов газ обаче са доказали, че е имало сериозни пропуски при прилагането на технологията за добив.

Според представителите на Геологическия институт към Българската академия на науките (БАН) доц. Радослав Наков и проф. Кристалина Стойкова добивът на шистов газ в България е безопасен заради геологичните особености на българската територия и разположението на отделните земни пластове, както и по-голямата дълбочина, на която се намират нашите находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
Независимая газета: Газът в Русия е станал по-скъп отколкото в САЩ16 януари 2012 | 04:41 | Агенция "Фокус"Начало / РусияМосква. Обслужването на интересите на монопола доведе до парадоксален резултат. В богатата на запаси от природен газ Русия това гориво се продава по-скъпо отколкото в САЩ. По данни на американски икономисти, средната цена на природния газ в Щатите е паднала да 99 долара за 1000 кубични метра и близките години цената ще продължи да намалява. В Русия картината е противоположна. Правителството вече е увеличило тарифата на газа за централните области над 120 долара и е планирало ново увеличени в периода 2012-2014 г.,пише руският вестник Независимая газета.Цената на газа в САЩ за миналата година е паднала с 32% и е достигнала двугодишен минимум, съобщава американската преса. Понижението е предизвикано от ръста в предлагането на синьото гориво. По предварителна оценка на компанията Барклис Кепитъл, през 2011 г. добивът на САЩ е нараснал с 10 % и може да се увеличи с още 4% през 2012 г.При това експертите очакват по-нататъшно понижение на цената на газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Maksim30
преди 12 години
Има грешка в заглавието - вместо "Руснаците" е изписано "Зелените" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още