IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леко покачване на FOB-цените на пшеницата в Европа и САЩ през януари

У нас обаче средните цени на зърното при сделки на едро в страната от ноември миналата година са почти без промяна

11:28 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Леко покачване на FOB-цените на пшеницата в Европа и САЩ през януари

Цените на пшеницата при износ от пристанище на САЩ и от европейско пристанище (FOB-цените) се повишиха леко през януари, сочат данните на наблюдатели на международните стокови пазари.

Към днешна дата FOB-цените от пристанище на Франция са 209 евро/т, което представлява покачване с 3,5% спрямо начало на годината. Актуалните цени от германско пристанище на Балтийско море вече са 217 евро/т хлебно зърно, което е с 4,5% повече спрямо началото на месеца.

В САЩ повишението на FOB-цените на пшеницата през януари е по-голямо – с 5%, до 267 долара/т. 

Причината за покачването е, че големите инвестиционни фондове сметнаха за твърде оптимистична излязлата в средата на януари прогноза на Световния съвет по зърното за добивите от пшеница, коментираха наблюдатели за Investor.bg. Затова, според разчетите на фондовете към момента, продължава да е изгодно да се влагат средства в покупка на зърно, което те правят. В резултат на огромните покупки цените на пшеницата отбелязаха повишение.

У нас обаче средните цени на зърното при сделки на едро в страната от ноември миналата година са почти без промяна (средно 310-320 лв./т за пшеницата и 330-340 лв./т за царевицата). Всъщност колебанията на цените на пшеницата и царевицата у нас през последните седмици са в съвсем тесни граници и не се повлияха както от пониженията на европейските стокови борси в края на миналата и началото на тази година, така и от отчетеното напоследък леко повишение в Европа и САЩ.

През последната седмица на януари на Софийска стокова борса (ССБ) бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н 1990-2100 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1950-2210 лв./1000 л, зя нафта за отопление – 1555-1633 лв./1000 л*.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още