IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Йоцев: За България няма опасност от недостиг на газ

Важно е да има правилно планиране на заявките за синьо гориво, смята бившият зам.-министър на енергетиката

15:28 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
И. Йоцев: За България няма опасност от недостиг на газ

За България няма опасност от недостиг на природен газ. Това каза за Investor.bg експертът и бивш зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, помолен да коментира отзивите от Италия и Австрия от последните два дни, че получават от "Газпром" по-малко синьо гориво от заявеното.

По думите му в случая въпросът по-скоро опира до „човешкия фактор“ и в частност до недостатъчно добро планиране на заявките за природен газ, а не до подавините количества газ от "Газпром".

Една от причините според него са и нехарактерните за Европа силни студове през последните 10-на дни. "По всяка вероятност диспечерите от газовите компании на някои европейски страни не са заявили навреме необходимите им количества газ, затова и не ги получават - като се има предвид, че газът от Русия до Италия и Австрия пристига за около 2-3 денонощия", обясни експертът.      

Йоцев отбеляза, че инженерите и диспечерите от „Булгартрансгаз“ са високо компетентни и не са направили пропуски  въпреки усложнените метеоролигчни условия. При падането на температурите до близо минус 30 градуса работата на уредите, контролиращи подаването на газ, се затруднява, но по думите на Йоцев  българските специалисти са се справили с тази трудност.

Междувременно стана ясно, че в  министерството на икономиката енергетиката и туризма е създаден оперативен щаб с участието на представители и на “Булгартрансгаз” ЕАД и “Булгаргаз” ЕАД, който следи внимателно обстановката. Специалистите предприемат необходимите мерки за обезпечаване на сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през наша територия, съобщиха още от ведомството.

Оттам декларират, че са предприети всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната системи, като в максимална степен се използват и местните ресурси за осигуряване на количества природен газ, включително от газохранилището в Чирен и от находището край Галата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още