IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето сектори на икономиката ще достигнат предкризисните нива през 2013 г.

Догодина се очаква и повишение на доходите, смятат от Центъра за икономическо развитие

15:00 | 14.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Повечето сектори на икономиката ще достигнат предкризисните нива през 2013 г.

В началото на 2013 г. повечето сектори на българската икономика ще достигнат предкризисните си нива на развитие. Това сочи изследване на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представено днес от неговия председател Георги Прохаски.

Той потвърди прогнозата на центъра, че през тази година ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще бъде около 2%. И въпреки че призна, че този темп на ръст не е достатъчен, като се има предвид силния спад преди две години, икономистът изрази оптимизъм за близкото бъдеще на икономиката ни.   

Прохаски подкрепи становището си с данни на ЦИР, според които промишлеността, включително преработващата, се развива успешно и вероятно още в края на тази година ще достигне предкризисното си ниво. Между успешно развиващите се сектори на икономиката Прохаски открои и туризма, който според прогнозите на центъра през последното тримесечие също ще достигне предкризисните си нива.

Сферата на информацията и периодичния печат вече е възвърнала нивото си отпреди кризата, смятат от центъра.

От ЦИР уточниха, че при понятието „предкризисни нива“ са имали предвид различни периоди в рамките на 2008-2010 г., които според тях отразяват високо развитие на дадения отрасъл. 

Като изоставащи спрямо базата отреди кризата, от ЦИР смятат селското стопанство и най-вече животновъдството и производството на плодове и зеленчуци.

Най-силен спад обаче има при строителството – 34% спрямо 2008 г. И тук обаче от центъра са оптимисти. Те прогнозират, че до началото на следващата година в голяма степен този спад ще бъде преодолян, най-вече заради изграждането на големите пътни проекти, докато строителството на сгради все още ще изостава. Операциите с недвижими имоти, които сега отчитат намаление с 16% спрямо предкризисните си нива, обаче още години наред няма да се възстановят, прогнозират от ЦИР.

Бавно ще е възстановяването и на обема на чуждестранните инвестиции у нас, които по предварителни данни за 2011 г. ще са в пъти по ниски от върховата 2008 г. 

Председателят на ЦИР коментира, че според него тази година ще започне повишение на заплатите и доходите като цяло на населението, което ще бъде по-осезателно през 2013 г.

„За разлика от премиера, смятам, че е нормално в края на периода на криза гражданите повече да спестяват и държат средствата си в банки“, добави Прохаски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
хахаха първо нибиру ще дойде пък след него може и да се върнем в каменната ера тези който оцелеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
На година има избориНали така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още