IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки ВЕИ инсталации ще се монтират и в дворовете на населените места

Промените бяха гласувани на второ четене в парламентарната комисия по икономика и енергетиката

16:21 | 15.03.12 г.
Малки ВЕИ инсталации ще се монтират и в дворовете на населените места

Малки ВЕИ инсталации, работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях, намиращи се в населени места.

Това гласува днес на второ четене парламентарната комисия по икономика и енергетиката, която разгледа промените в закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Беше прието инсталираната мощност да бъде максимум до 30 киловата.

По време на оживената дискусия депутати предложиха посоченият текст да важи за урбанизирани населени места, но тази формулировка не беше приета с мотива, че това включва и вилните зони. 

Не беше прието и предложението на представители на министерството на регионалното развитие разрешението за монтиране на малки инсталации да важи само за покривите.

Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете, които са собственост на гражданите. След приемането на промените разрешение ще се получава за срок до месец и половина.

За получаване на разрешение за монтиране на малки ВЕИ инсталации задължително условие ще бъде съответните сгради вече да са свързани с електроразпределителната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още