IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До петък плащат парите на миньорите от "Горубсо-Мадан"*

Дружеството не е успяло да изпълни плана за миналата година и е работило на загуба, заяви собственикът на концесията Валентин Захариев

11:41 | 20.03.12 г.
<p>
	<em>Миньорите от Горубсо-Мадан продължават протеста заради неизплатените си заплати Снимка: БТА</em></p>

Миньорите от Горубсо-Мадан продължават протеста заради неизплатените си заплати Снимка: БТА

Лошото финансово-икономическо състояние на „Горубсо-Мадан” е причина за забавянето на заплатите на миньорите, заяви в в сутрешния блок на bTV Валентин Захариев, собственикът на "Интертръст холдинг", притежаващ концесионните права върху мината.

Захариев заяви, че ръководството на фирмата е намерило решение и трудовите възнаграждения ще бъдат изплатени до края на работната седмица. По думите му миньорите не са получавали заплати само за два месеца - декември и януари. „Няма такава мистика, че заплатите не са плащани шест месеца,” заяви той.

„Мениджмънтът беше сменен през февруари и когато видяхме, че дружеството излиза от кризата, започна протестът,” каза Захариев.

Той обясни, че е била променена системата на заплащане с цел дружеството да работи по- ефективно, но това е свалило заплатите на работниците. 

Собственикът на концесията каза още, че през 2011 г. добивът на руда не е бил най-нисък, но годината е била най-слаба като добив на концентрат, което обяснявало ниските приходи от дейността.

Според Захариев за шест години заплатите в дружеството били вдигани два пъти, като са подобрени и условията на живот и труд на миньорите, които били настанени в ново общежитие и ползвали служебен транспорт.

Думите му обаче бяха посрещнати с възмущение от протестиращите работници, които бяха включени директно от Мадан. Според миньорите им се налагало да работят с китайски лампи за по 8 лева, които са опасни и могат да предизвикат експлозия под земята.

Пред bTV миньорите отново обявиха, че не са получавали пълните си заплати за четири месеца, а друга част от работниците се разписвали срещу 60% от възнаграждението си. Някои от хората обячиха, че не са получавали плащания за част от заплатите си от миналия май.

„На който не му се работи, ще бъде освободен,” заяви в отговор Валентин Захариев. Той обаче изрази увереност, че 95% от персонала на „Горубсо-Мадан” щял да се върне на работа. От своя страна миньорите бяха категорични, че не искат повече да работят за него и настояват за намеса на правителството, което да отмени концесията.

„Не виждам на какво основание ще отнемат концесията", коментира Валентин Захариев. Той призна, че миналата година компанията е работела на загуба и затова не е изпълнило плана според концесионния договор.

„Сега намерихме пари, така че ще бъдат решени всички проблеми, но дружеството трябва да заработи,” заяви Захариев. Той се позова на очакватите добри финансови резултати на мината. В заключение Захариев изрази оптимизъм, че до края на тази седмица ситуацията в Мадан щяла да се нормализира.

Финансовият министър Симеон Дянков е дал ултиматум на собственика на "Горубсо-Мадан" Валентин Захариев до петък да изплати заплатите на работниците, осигуровките и задълженията към Националния осигурителен институт, съобщи БНР. Ако това не се случи, ще има пълна данъчна проверка на всички предприятия. 

* Актуализирано към 12.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още