IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се обяви срещу задължителните спортни съоръжения в предприятията

Новите разпоредби в Закона за устройство на територията биха утежнили дейността на фирмите в условията на криза, показва социологическо проучване

17:31 | 20.03.12 г.
Бизнесът се обяви срещу задължителните спортни съоръжения в предприятията

Бизнесът не подкрепя новите разпоредби в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които задължават фирмите да осигурят поне едно помещение за спортни дейности на своите служители и работници.

Според законовите изменения, минали на първо четене в парламентарната комисия за регионална политика, при изграждане на нови производствени и административни сгради с капацитет над 100 работни места трябва да се осигури поне една зала за спортни дейности с прилежащи санитарни помещения.

Предлаганата промяна препраща и към Закона за физическото възпитание и спорта, където също да се направят аналогични изменения.

Фирмите освен това се задължават да осигурят на своите работници и служители средства и възможности за ползване на други спортни обекти или съоръжения, или да извършат реконструкция на съществуващ обект.

Анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направена сред нейни членове, показва, че 78% от фирмите не определят подобни промени като наложителни, още повече, че и сега действат такива разпоредби, включени в Закона за физическото възпитание и спорта.

В период, когато българският бизнес има затруднения, а чуждестранните инвестиции бележат спад, вменяването на допълнителни задължения на работодателите биха  натоварили фирмите, включително и при изпълнението на бъдещи проекти, посочват от организацията.

Три четвърти от участниците в анкетата са на мнение, че законовите поправки няма да дадат възможност за по-широко практикуване на спорт, защото спортуването зависи от личните предпочитания на хората.

Резултатите от анкетата показват още, че бизнесът иска данъчни облекчения за фирмите, които биха покрили разходите за изпълнение на разпоредбите, свързани със спортните съоръжения за служителите и работниците.

Две трети от отговорилите са на мнение, че с промените се създават допълнителни пречки за чуждестранните и българските инвеститори. Приблизително толкова са и фирмите, които очакват икономическата ефективност на новостроящите сгради ще се намали във връзка с необходимостта да се изграждат нови помещения.

Една четвърт от запитаните обаче са на мнение, че с изграждането на спортни съоръжения на работното място ще се повиши производителността на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още