IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местенето на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме поне 5 години

Ще е нужна оценка за въздействието върху околната среда и разрешение от ЕС, твърди председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев

18:39 | 28.03.12 г. 2
Местенето на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме поне 5 години

Проектът "Белене" трябва да бъде адаптиран за площадката в Козлодуй, тоест трябва да се подготви нов проект. Това коментира за БТА председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

По думите му минимум пет-шест години ще отнемат проектирането и подготвителните дейности, за да започне самото строителство.

Преди да стартира реализацията на проекта за инсталиране на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", трябва да бъде направен технико-икономически анализ, който обосновава изграждането на такава мощност, и трябва да бъде изготвена и Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), посочва още Цочев. 

Междувременно трябва да бъдат направени проучвания на площадката, а след това трябва да се прецени дали ще бъде използван същият проект - на АЕЦ "Белене" - или ще бъде изменен, обясни председателят на АЯР.

Сегашният проект за АЕЦ "Белене" трябва да бъде съобразен с особеностите на площадката в Козлодуй, като хидрология, метеорология, сеизмични дадености, коментира още Цочев. Ако бъдат направени допълнителни промени със замяна на оборудване - например турбини или нещо друго, ще трябва цялостно препроектиране.

"Мисля, че трябва да има проект, който се казва АЕЦ "Козлодуй-седми блок" и той трябва да бъде съобразен с реалната площадка в АЕЦ "Козлодуй", посочи председателят на АЯР.

"Не може проектът "Белене" да се строи и да се мести на други места. Той трябва да бъде адаптиран за площадката в Козлодуй, тоест трябва да има нов проект", изрази той своето експертно мнение. 

Новият проект ще трябва да мине през същата процедура като АЕЦ "Белене" за нотификация по Евратом, поясни Цочев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да бе не може.Въпроса е, че един куп "експерти" ще искат нови хонорари. Това е проблема.Един реактор може да се вдигне за 2-3 години ако не са бюрократичните спънки.При положение, че в Козлодуй вече има 6 реактора какво толкова има да се мотаят с ОВОС. Освен да се види какво различно може да се случи с този допълнителен реактор другото си е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
Ами не може да се мести, я... това да не е босдтанско плашило да го преместиш !!! Ама ходи обяснявай на Негово Величество професора по компирология и овчарство !!! Сами сме си виновни, като дадохме на един *** да управлява държавата - нормален народ не би избрал борисов и за селски пъдар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още