IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес започва плащането на еднократни помощи в ОЦК-Кърджали

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов уточни, че размерът на помощта е 325 лева на човек

15:06 | 31.03.12 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0.5cm">
	<em>Протестът на работниците от ОЦК продължава вече месец. Снимка: БТА</em></p>

Протестът на работниците от ОЦК продължава вече месец. Снимка: БТА

От днес започва плащането на еднократни помощи на работещите в ОЦК-Кърджали. Това съобщи в Асеновград министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той уточни, че размерът на помощта е 325 лева на човек и се отпуска за покриване на най-неотложните нужди на хората.

Младенов коментира, че на практика работниците са в бедствено положение, тъй като повече от три месеца не са получавали заплати.

Когато човек е поставен в подобна ситуация, има реална опасност за неговия живот и в закона има специални текстове, които ни позволяват да реагираме, отбеляза министърът.

Младенов посочи, че неговото ведомство, министерството на икономиката и лично премиерът работят активно, за да се решат проблемите между кредиторите и собствениците на комбината. По думите му трябва да се върви към нов мениджмънт, за да се гарантира, че предприятието ще работи.

Тотю Младенов съобщи още, че в момента около 500 предприятия се проверяват за забавяне на заплати и осигурителни вноски. Той уточни, че има много случаи, в които хората се назначават на четири часов, а всъщност работят на пълен работен ден.

Министърът добави, че в резултат на съвместни проверки на НАП и на инспекцията по труда, за последните три месеца повече от 25 хил. души са преназначени на договор за осем часов работен ден.

Младенов каза още, че инспекциите по труда проверяват и предприятия, където се съкращават по повече от трима работници. Целта е да се установи дали те наистина са освободени, или се правят фиктивни съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още