IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олиото на едро поевтиня с 12% за последната година

Средната цена на слънчогледа през март е била с 10% по-ниска на годишна база, осезаемо поскъпване не се очаква

17:54 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Олиото на едро поевтиня с 12% за последната година

Средната цена на едро в страната на олиото в бутилки от 1 литър към края на март е 2,06 лв./л без ДДС, докато преди година е била 2,34 лв./л, сочат данните на Софийска стокова борса (ССБ).

Поевтиняването на олиото у нас се дължи на по-ниската цена на маслодайния слънчоглед на годишна база. Неговата средна цена при сделки на едро през март е около 780 лв./т без ДДС, докато през същия месец на миналата година е била средно около 870 лв./т (10% намаление на годишна база).

Същевременно към края на миналата седмица на борсата в Ротердам сделки за сурово олио са сключвани при 1285 долара/т (1887 лв./т), докато година по-рано борсовата цена на суровото олио в Ротердам е била с 5% по-ниска.

Последните прогнози сочат, че в световен мащаб тазгодишната реколта от слънчоглед също ще бъде висока като миналогодишната, т.е. около 39 млн. тона. Близо половината от слънчогледа в света се очаква бъде произведен от Русия и Украйна.

Въз основа на благоприятните прогнози в световен мащаб, включително и за Европа, търговци на едро у нас прогнозираха, че вероятно и в България, при нормални метеорологични условия, не би трябвало да се очаква осезаемо поскъпване на слънчогледа. Така че маслодайната култура едва ли тази година ще достигне миналогодишните си цени.

Не би трябвало да се очаква и олиото у нас да поскъпне в близките месеци, стига да няма нов скок на цените на електроенергията и на горивата, смятат запознати от бранша.

   
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Цената на литър ГОРИВО се вдигна ТАКА че от утре цената на олиото се вдига с 22 % сметнато от днешна цена :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още