IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Единствено с промяна на акциза горивата може да поевтинеят значително

От "Лукойл България" предлагат премахване на изискването за биокомпонентата в състава на бензина и дизела

13:37 | 06.04.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Добрев: Единствено с промяна на акциза горивата може да поевтинеят значително

Всички предложения, направени за сваляне на цените на горивата до момента, биха могли да доведат до намаление на цените в рамките на стотинки. Единствената възможност за по-осезаемо поевтиняване е евентуална промяна на ставката на акциза. Такова е мнението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА. Това обаче може да стане само при изрочното одобрение на ЕК, тъй като в момента нашите акцизи са на минимални нива.

Предложенията на "Лукойл България" на този етап са свързани с премахване на задължителното изискване за наличието на минимален процент биосъставка при течните горива и намаляване на периода на изискването за задължителните 60-дневни запаси.

От 1 януари 2012 г. дизеловото гориво трябва да съдържа минимум 5% биодизел, а от 1 юни 2012 г. този дял трябва да е поне 6%. От началото на юни бензинът би трябвало да съдържа минимум 2% биоетанол. Посочените показатели са въведени у нас във връзка с изискванията на ЕС за поетапно увеличение на биокомпонента в течните горива.

Ако биокомпонента бъде премахната, цената на литър гориво може да намалее с 5 стотинки, коментира Добрев.

Според министъра обаче "ние в момента сме на минимална ставка, така че не знам дали е възможно тя да се понижи".

„Мислим как можем да реагираме при евентуално негативно развитие на цената на петрола на международните пазари. Нас също ни притеснява цената на горивата, защото тя влияе негативно както на потреблението, така и на икономиката“, коментира още Делян Добрев.

По думите му, тенденцията на международните пазари не е добра, цената на нефта засега върви нагоре и „мислим как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара“.

След среща с министър Добрев вчера генералният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев съобщи, че компанията е готова да работи без печалба при производството на горива, за да се намалят цените им у нас.

Подобни предложения бяха направени от транспортни и петролни фирми приблизително преди около година, също с цел намаление на цените на горивата. Дори за известно време Лукойл замрази цените на дребно на собствените си бензиностанции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Защото няма с какво да се запълни ямата в пенсионната система, осигурителната, здравната и т.н. да продължавам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
След като не може да се намали акциза, защо не се намали ДДС за горивата? Така и така има акциз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още