IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отмени решението за строеж на защитна мрежа между България и Турция

Стойността на инвестиционния проект за съоръжението е превишена четирикратно, се посочва в мотивите на правителството

12:34 | 18.04.12 г. 2
Кабинетът отмени решението за строеж на защитна мрежа между България и Турция

Правителството отмени решението си от април миналата година, което предвиждаше да се изгради 181 км защитна мрежа между България и Турция, която да предотврати разпространяването на заразни болести чрез преминаването на диви и питомни животни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мотивите за предложението са финансови. След направения анализ на инвестиционния проект е установено, че общата строителна стойност на обекта за трите области Бургаска, Ямболска и Хасковска, възлиза на 28 млн. лв. с ДДС, като тази сума превишава четири пъти одобрения от кабинета бюджет.

Първоначално от министерство на земеделието оценяваха стойността на съоръжението на около 7 млн. лв.

В мотивите си кабинетът посочва и необходимостта от допълнителни средства  за обезщетения на собствениците на отчуждени имоти, както и средства за текущото и бъдещото поддържане и контрол на изграденото съоръжение.

Решението на правителството е мотивирано и от факта, че трасето преминава през девет защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходима допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие.

Решението за изграждане на защитната мрежа беше взето заради зачестилите през миналата година случаи на заразени с шап домашни животни в Странджа и други погранични райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Isumu
преди 12 години
Едно от скритите споразумения между българското и турското правителство от срещата в Анкара през месец март. Явно залога - енергийната "сигурност" на страната (подсигурена от Турция), е по-голям отколкото опазване на животновъдството, а 28-те милиона необходими за това са нищо на фона на зачестилите напоследък масови "държавни" помощи за неефективни отрасли на икономиката, като например тютюнопроизводителите, Горубсо-Мадан, ОЦК Кърджали и т.н. ;) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
MarkoM
преди 12 години
Днеска има, утре няма, днес ще строим, утре няма да го строим - това стана като конституционен закон за това првиетлство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още