IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Дянков обещаха по-високи доходи през 2013 г.

Финансовият министър разчита средства за увеличаването на доходите да се наберат и от продажбата на ненужни държавни активи

14:47 | 02.05.12 г. 4
<p>
	Премиерът Бойко Борисов (ляво) и президентът на КНСБ Пламен Димитров (дясно) на откриването на Седмия редовен конгрес на профсъюза, който се организира веднъж на пет години&nbsp;&nbsp; Снимка: БТА</p>

Премиерът Бойко Борисов (ляво) и президентът на КНСБ Пламен Димитров (дясно) на откриването на Седмия редовен конгрес на профсъюза, който се организира веднъж на пет години   Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков прогнозираха, че от следващата година заплатите и пенсиите ще се повишават.

Те направиха изказванията си при откриването на Седмия конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), съобщи БТА.

Премиерът подчерта, че покачването на минималната заплата, която от вчера е 290 лева, е знак, че всички доходи ще се повишават през следващите години.

"Започнахме да вдигаме минималните доходи, като икономическата логика сочи, че догодина те ще продължат да се вдигат", отбеляза премиерът. 

Борисов обаче заяви, че бъдещото повишение на доходите за работещи и за пенсионери ще зависи от приходите в бюджета и от покачването на производителността на труда. По думите му това е най-дългата криза в Европа и въпреки че страната ни изпитва трудности, у нас са най-ниските данъци в Европейския съюз.

„Надали има президент или премиер, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи, да се работи по-малко и да има по-ниска пенсионна възраст. Въпросът е доколко балансът и икономиката на страната го позволяват“, каза премиерът.

Финансовият министър Симеон Дянков също заяви, че е оптимист за повишаването на пенсиите и на заплатите на работещите в държавните организации. Той изтъкна, че е необходима по-активна политика в продажбата на ненужните държавни активи. 

По време на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че българското общество е с безпрецедентна поляризация на доходите. Той открои необходимостта от нова икономическа политика и нов подход при разпределението и преразпределението на средствата.

Според синдиката трябва да се води безкомпромисна борба със сивата икономика, ускорено въвеждане на данък върху транзакциите, развитие на високотехнологични индустрии, енергоспестяващи и с иновационен заряд.

Трябва да се работи и за по-качествена заетост, достойно и справедливо заплащане на труда, разумно използване на ресурсите.

КНСБ поиска 25% ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта (в момента средната заплата е 707 лева, бел. ред.). Синдикатът предложи и промяна в механизма за определяне на минималната работна заплата. Идеята е тя да се обвърже със средната работна заплата, като стане 50% от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Избори идат, ще се изхарчи всичко до стотинкаДа му мислят следващите..егати мизерията ни чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Напоследък пасивите май се търгуват добре ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Те не са актив, а пасив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
promanbg
преди 11 години
Предлагам да продадем Боко и Мони като ненужен държавен актив. Ама едва ли ще има кой да ги вземе, дори и да му даваме пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още