IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците и данъчните ще следят онлайн движението на акцизните стоки

Законови промени налагат по-засилен контрол при продажбите на горива

17:48 | 02.05.12 г.
Митниците и данъчните ще следят онлайн движението на акцизните стоки

Обща информационна система между Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще контролира движението и продажбите на горивата в страната. Това гласят приетите от кабинета промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Създаването на системата се налага заради необходимостта от засилване на контрола върху продажбите на течни горива. Целта е чрез пряка връзка между митниците и данъчните централизираната система да предоставя актуална информация за акцизните стоки.

Въвеждането на постоянен контрол според експертите ще разреши проблема с установяването на реалните получатели на акцизните стоки по цялата верига от търговците до крайните потребители.

В резултат двете ведомства биха предотвратявали опитите за укриване на приходи, което нанася сериозни загуби от неплатените данъци (акциз, мита, ДДС).

Със законопроекта се предлагат промени и в Закона за ДДС, които също са свързани с изграждането на общата информационна система за контрол върху горивата. Промените предвиждат двете агенции да разполагат с механизъм за своевременно проследяване на документално отчетените и реално потребените количества горива.

С промените в закона за ДДС на практика се разширява кръгът на лицата, подлежащи на задължителна регистрация по закона, което следва от въвеждането на акциза върху природния газ от 1 юни 2012 г. 

Задължителната регистрация ще важи за търговците, които извършват продажби на природен газ за моторно гориво.

Въвеждат се и нови определения за природния газ за "битови" и за "стопански" нужди, които се определят от различните акцизни ставки на синьото гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още