IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция обяви процедура за ремонт на три виадукта на "Тракия" и "Хемус"

Заради нуждата от спешни мерки не е имало време за огледи на пътните съоръжения и не са определени цени на ремонтните дейности

15:57 | 05.06.12 г. 3
Пътната агенция обяви процедура за ремонт на три виадукта на "Тракия" и "Хемус"

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за ремонт на три виадукта по магистралите „Тракия“ и „Хемус“, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Търсят се изпълнители за ремонтните работи на виадукта при Вършилата, който е част от отсечката на „Тракия“ в района на Пазарджик, както и на съоръжението на аутобана преди разклона за с. Церово.

Третият мост за ремонт е „Бебреш” преди тунела „Топли дол” от „Хемус“.

Предвижда се да бъде направен ремонт на пътното платно, връхната конструкция и долното строене, както и на прилежащите терени на съоръженията.

Пътната агенция обаче не е подготвила необходимите количествени сметки за предварително определяне на цената на ремонта.

В съобщението се посочва, че съоръженията са в критично състояние, поради което няма време да им бъде направен подробен оглед, а се налага да бъде приложен „извънреден способ“ за провеждането на процедурите по избор на изпълнители на ремонтните работи.

Това обаче ще затрудни строителните фирми при точното определяне на подобренията, които трябва да направят, за да отговорят на съвременните изисквания за мостово строителство при ремонта на съоръженията.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 18 месеца, документите на фирмите-кандидати за извършването на ремонтите ще се приемат до 15 юни.

Миналата седмица правителството пренасочи 43 млн. лева бюджетни средства от парите за текущи ремонти на пътища за поправки на проблемни мостове, виадукти и други пътни съоръжения.

Министърът на финансите Симеон Дянков обаче оцени на 200 млн. евро необходимите средства за ремонт на всички по-големи пътни съоръжения.

Агенцията „Пътна инфраструктура“ посочи 11 опасни съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт, като само за тях ще са необходими близо 59 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Че са за ремонт, за ремонт са, защото такъв не им е правен от десетилетия. Дали са в критично състояние не е много ясно, защото разни строителни експерти твърдяха различни неща в дните, в които се водеха дебатите дали ремонтите на такива стари и неремонтирани съоръжения да се дават без обществени поръчки. Но да видим след 15 юни, докогато ще се приемат документи, колко фирми ще проявят интерес и ще рискуват да заявят участие, както и каква цена ще посочат, при условие, че не се знае точно каква работа има по тези виадукти. Поръчката много ми напомня ситуацията в МРРБ отпреди повече от месец, когато имаше много слаб интерес към процедурите по проекта за санирането. Причината - липса на количествени изчисления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Как тогава са определили и по какъв критерий, че тези съоръжения са в критично състояние, без да им е направен подробен оглед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още