IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха трансфера от НЗОК към здравното министерство за противоконституционен

Със средствата от здравните вноски се покриваха дейности, заплащани от здравното министерство

15:00 | 05.07.12 г. 3
Обявиха трансфера от НЗОК към здравното министерство за противоконституционен

Конституционният съд е обявил за противоконституционно прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012 г. към Министерството на здравеопазването.

Средствата бяха определени да покриват медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през миналата година са били заплащани от здравното министерство.

Прехвърлянето на средствата беше прието в края на миналата година, когато беше гласуван бюджета на здравната каса за 2012 г.

Подобен трансфер се прави за втора поредна година по идея на финансовия министър Симеон Дянков. През 2011 г. бяха прехвърлени 340 млн. лева от здравната каса към ведомството, но тогава, въпреки заканите на опозицията, до оспорване на текстовете от Закона за бюджета на НЗОК не се стигна.

Депутати от БСП и ДПС, с подкрепата на лекарския съюз и няколко пациентски организации, сезираха Конституционния съд за транферите от здравната каса към здравното министерство в края на миналата година.

Тогава народният представител Любен Корнезов обясни, че с прехвърлянето на парите на практика се конфискуват средства от здравните вноски на гражданите. Тогава Корнезов подчерта, че събраните здравни вноски трябва да се изразходват само за дейности, заплащани от здравната каса, а не за финансиране на орган на изпълнителната власт.

Все още не е ясно дали и как ще бъдат направени корекции в бюджетите на здравните ведомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Разбира се че е противоконституционен - не може с пари на здравно осигурени да се заплаща здравеопазването на неосигурените . По същата логика пипането на сребърния фонд и пенсионните фондове за други държавни нужди би изглеждало нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
pernik
преди 11 години
А какви са били мотивите на съда да обяви подобен трансфер за противоконституционен? Нали НЗОК е независима институция, т.е. на НЗОК никой не може да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
mnz
преди 11 години
Лошо е, че се позволява на конституционния съд да се произнася по въпроси, които не го засягат и се отнасят за определени управленски решения от текущ характер. След като е било ясно, че няма излишни пари в бюджета които да се дадат за финансиране на здравеопазването, какво лошо има тези пари да се вземат от НЗОК? Нали пак за здравеопазването на народа отиват парите?Явно опозицията пак се опитва да търси теле под вола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още