IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От изпълнението на бюджета ще зависят пенсионерските добавки заради по-скъпия ток

Вчера социалният и финансовият министри са обсъдили възможностите за изплащането на еднократни добавки към пенсиите до края на годината

13:00 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
От изпълнението на бюджета ще зависят пенсионерските добавки заради по-скъпия ток

Пенсионерите може и да не получат еднократна добавка към пенсиите заради поскъпването на тока, тай като изплащането на компенсациите ще зависи от изпълнението на бюджета.

Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Вчера Младенов и финансовият министър Симеон Дянков са обсъдили възможностите за изплащането на еднократни добавки към пенсиите. Социалният министър съобщи, че Дянков е препоръчал "да се видят цифрите".

Младенов определи изпълнението на бюджета през първото полугодие като „обнадеждаващо“. По думите му, ако до края на годината постъпят повече приходи в хазната, ще има възможност и за изплащане на еднократни компенсации заради по-скъпия ток на пенсионерите.

В събота ръководството на КНСБ предложи пенсионерите с пенсии от 145 до 400 лева да получат еднократна добавка в размер на от 30 до 50 лева заради поскъпването на тока. Изчисленията на синдиката показват, че за това са необходими около 60 млн. лева.

В началото на юли премиерът Бойко Борисов съобщи, че са предвидени 11 млн. лева, с които да бъдат компенсирани социално слабите заради поскъпването на електроенергията.

Ден по-късно стана ясно, че със средствата всъщност ще бъде увеличена ежегодната социална помощ за отопление през зимата, която получават около 300 хил. българи. Енергийните помощи обаче се изплащат в продължение на пет месеца – от ноември до края на март всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още