IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми искат разработването на национална програма за електромобилността

До 2025 г. се очаква електрическите и хибридните автомобили да достигнат 50% от регистрациите на нови автомобили в Европа, посочват от клъстера "Електромобили"

14:13 | 16.07.12 г.
Фирми искат разработването на национална програма за електромобилността

Индустриалният клъстер „Електромобили“ настоява за създаване и приемане на национална програма, с която да се насърчава развитието на електромобилите в България.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов от клъстера посочват, че България може да се утвърди като регионален лидер на електромобилната карта на Европа.

Бизнесът предлага към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) да се създаде специален съвет за координация, който да се заеме с разработването на програмата за насърчаване на електромобилността.

От обединението обясняват, че по този начин ще се продължи работата на междуведомствената група, която разработи проекта за навлизане на електромобилите в България до 2014 г.

От клъстера посочват, че до 2025 г. се очаква електрическите и хибридните автомобили да достигнат 50% от регистрациите на нови автомобили в Европа. Освен това след 2020 г. в Европейския съюз няма да е възможно производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене, защото няма да се покриват очакваните високи норми за намаляването на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата.

От клъстера освен това припомнят, че 15 държави от Европейския съюз предоставят данъчни стимули за закупуването на електрически превозни средства, финансова подкрепа за закупуване на електромобил и други стимули, включително безплатен паркинг в платените градски зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още