IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Заплатите на медиците трябва да са обвързани с финансите на болниците

Повишението на трудовите възнаграждения в здравния сектор не трябва да се прилага повсеместно, смятат експерти

17:31 | 16.07.12 г.
БСК: Заплатите на медиците трябва да са обвързани с финансите на болниците

Повишението на началните основни работни заплати на медиците през тази година трябва да стане само в лечебните заведения с добри финансови резултати, а за всички останали промяната да се приложи през срледващата година.

Това се посочва в позицията на Българската стопанска камара по повод клаузите в колективния договор, който предстои да бъде подписан.

Вдигането на заплатите и на допълнителните възнаграждения в системата е мярка за задържането на медицинските специалисти и за мотивирането на младите кадри да оставят в България, се посочва съобщението на работодателската организация. Експертите смятат, че по-високите заплати трябва да се съобразят с икономическото състояние на отделните лечебни заведения и не трябва да се прилага повсеместно и автоматично за цялата система.

По данни на здравното министерство към 31 май тази година дълговете на държавните и общинските лечебни заведения са близо 348 млн. лв., като 88 млн. лв. от тях са просрочени.

„Считаме за икономически необосновано искането за увеличение на заплати при наличие на такова високо ниво на задлъжнялост. Административното увеличение на възнагражденията допълнително би влошило финансовото състояние на затъналите в дългове болници”, посочват от БСК. 

Отпускането на допълнителен финансов ресурс на лечебните заведения изисква преразглеждане на Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. Такъв ресурс трябва да бъде осигурен по линия на планирането на финансовата 2013 г., посочват от камарата

От камарата предлагат индексирането на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в болниците да се осъществи на два етапа, като през 2012 г. ще бъдат обхванати работещите в болници без просрочени задължения. През 2013 г. би могло да се направи индексацията и за всички останали лечебни заведения. За целта обаче трябва да се осигурят средства по линия на финансовите им програми за следващата година.

Подписването на колективния трудов договор се провали, след като от Асоциацията на работодателите в здравеопазването поискаха гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения.

На този етап синдикатите не дават обяснение за последващите си действия следпроваленте преговори. Очаква се становището им да бъде обявено до дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още