IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите за ръст на руските туристи се занижават

Вместо обявеното в началото на лятото 20-процентно увеличение на почиващите от Русия от министерството на икономиката съобщават за очаквано 10-15-но нарастване

11:44 | 17.07.12 г.
Прогнозите за ръст на руските туристи се занижават

Въпреки обявените в началото на лятото прогнози  за 20% ръст на руските туристи тази година в средата на юли зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов обяви, че очакванията на ведомството били за ръст от 10-15%. Според него този ръст бил оправдан, защото като брой на издадените визи се отбелязва 15-процентно увеличение спрямо миналата година.

Въпреки разминаването с първоначалните прогнози на ведомството Маринов оценява летния сезон до този момент като успешен. В тази връзка той акцентира и върху ръста, отчетен при посещенията на украинци и беларуси.

"В края на юни сме реализирали 75% увеличение на туристите от Украйна спрямо същия период на миналата година. Същата ситуация се наблюдава и за Беларус. На този пазар повишението спрямо миналата година в края на месец юни е 31%", отчете зам.-министърът. 

Данните на големите туроператори, които работят с британските туристи, също показват ръст от 10% при посещенията от Великобритания това лято.

Леко увеличение спрямо миналата година се отчита и при посетителите от Германия. "В подкрепа на тези факти говорят данните от летищата във Варна и Бургас, отбелязващи засилен брой чартърни полети и обслужени туристи", допълни Иво Маринов. Той отбелязва напредък и в развитието на пазара със Сърбия, Македония, Румъния. 

Интерес за почивки в България се отбелязва от всички потенциални пазари, което ни дава основание за добри прогнози, обясни още зам. министърът. "След предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриването на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна, Турция и страните от Персийския залив наблюдаваме ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари", допълни Маринов.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още