IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една минерална вода, моля!*

В сайт на Financial Times има обява за продажба на компания "КОМ", собствениците от "Етап-Адрес" отхвърлят информацията

10:45 | 24.07.12 г. 9
<p>
	Търси се нов собственик за &quot;КОМ&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Търси се нов собственик за "КОМ". Снимка: Investor.bg

Информацията за продажбата на компанията за бутилиране на минерална вода "КОМ" бе отхвърлена от Галя Топалова, която е основен акционер в "Етап-Адрес". Пълната позиция на госпожа Топалова може да видите тук

Компанията за бутилиране на минерална вода “КОМ” си търси нов собственик. Фирмата “Етап-Адрес”АД, която седи зад “КОМ”, продава предприятието от три месеца насам, научи Investor.bg от добре информирани източници. Предложението за продажба е публикувано и в сайта на Financial Times Business for Sale.

Исканата сума за сделката е 13 млн. долара. В нея са включени производствената база на компанията в с. Бързия, област Монтана, заедно с пълното техническо оборудване, а според посредника – и лиценза за добив на минерална вода.

Собственик и производител на минералните води “КОМ” е компанията „Етап-адрес”, която е по-известна с автобусните си превози. Освен това компанията е и концесионер на морски плаж "Китен - юг" в едноименния град. В нея равни дялове държат Галя Топалова, Атанаска Пеева и турският предприемач Зеки Байрам, който е и съпруг на Топалова.

Имената на Топалова и Байрам нашумяха за първи път през 2007 г., когато последният придоби ФК "Локомотив" Пловдив, а по-късно прехвърли собствеността му на Галя Топалова. Тя от своя страна продаде клуба през март 2010 г. на Коко Динев, който наскоро обяви, че се оттегля от клуба и продава акциите за 1 лев. „Етап-адрес” притежава и 37,5% от "Централна автогара" АД в София.

„КОМ” съществува от 2007 г. и е сред по-малките играчи на пазара за бутилиране на води у нас. Според актуален доклад на Министерството на околната среда и водите компанията е успяла да изпълни почти 100% от предоставената ѝ концесия за 2011 г.

Investor.bg многократно се опита да се свърже с Топалова за коментар по темата, но от офиса на “Етап-Адрес”АД отказваха да отговорят на въпросите ни в продължение на 3 седмици. От там все пак заявиха, че Топалова не желае да коментира евентуалната сделка, като нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

Посредник по сделката е агенцията за недвижимо имущество Orvitex, което от три месеца се занимава с продажбата на предприятието, научи още Investor.bg.

„През последните няколко месеца се търси сериозно купувач за минералните води“, потвърди пред Investor.bg управителят на Orvitex Орлин Владиков. До този момент интерес към “КОМ” са проявили три чуждестранни компании от Швеция, Русия и Великобритания. Само една от тях развива бизнес в сферата на бутилирането на води, добави Владиков.

По разбираеми причини той отказа да назове конкретно имената на проявилите желание да участват в сделката инвеститори, но бе категоричен, че исканата сума не е конкурентна и е прекалено завишена.

„С оглед на активите и пасивите на предприятието, като вземем предвид и малкото реализирани продажби за тази и миналата година, ние смятаме, че логичната цена за сделката е не повече от 3 млн. евро. Това, което искат собствениците на “КОМ” за продажбата, е немислимо висока цена, затова и до този момент не сме осъществили продажбата”, коментира още управителят на Orvitex. Освен в продажбата на недвижими имоти, компанията му се е специализирала и в търсене на нови собственици на заводи,  хотели и индустриални обекти.

Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
elena.kalpakchieva
преди 11 години
Никъде не е упоменато име, но на една снимка в обявата се вее знамето на КОМ. Обадихме се в ОРВИТЕКС и те потвърдиха, че става въпрос за КОМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Ам проверил ли си изискванията за лиценз какви са? Някъде можеш да регистрираш дружество с 10 лв. капитал и чрез него да придобиеш активи за 100 млн., а като ги източиш и фалираш да не дължиш на никого нищо. (куцо законодателство) Не виждам какво лошо има в това, компанията да си излиза със собственото лице пред хората, а не да се крие зад фирма Пешо АД регистрирана на Кайманите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Аз имам един въпрос, къде в обявата във FT видяхте да пише, че става дума за КОМ и Етап - Адрес? Никъде не е упоменато име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
elena.kalpakchieva
преди 11 години
Ако проверите на етикет на бутилка мин. вода "КОМ" ще забележите, че пише: "придобита и бутилирана от "Етап-Адрес"АД".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 11 години
Да бе, много странно с този лиценз, явно наистина нямат отделна фирма производител с лиценз, а всичко е накуп в Етап-Адрес. Чак е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
"Ком" е само марката на минералната вода, зад нея седи компанията Етап-адрес - именно на нея е издаден лицензът за концесия на минералната вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
beth
преди 11 години
Обикновено лиценза е издаден на Ком. При продажбата на Дружеството се сменя само акционера на Ком и това по никакъв начин не се отразява на лиценза. За да има проблем с лиценза би трябвало той да е издаден на Етап ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Водата им е хубава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още