IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50% от фирмите у нас се страхуват от фалит, сочи проучване

Едва половината от притежаващите собствена компания биха стартирали нова, в случай на несъстоятелност

16:59 | 24.07.12 г. 1
Над 50% от фирмите у нас се страхуват от фалит, сочи проучване

Около 54% от фирмите у нас се опасяват от предстоящ фалит, а 63 на сто имат нагласа да започнат бизнес наново, предаде БТА. Агенцията цитира данни от подробен анализ за развитието на малките и средни предприятия за 2011 - 2012 г.

Той е изготвен от "Ноема" по поръчка на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. 

Над 75% от собствениците на бизнеси, които са на възраст до 40 години, се чувстват по-сигурни да започнат нов бизнес ако този, който ръководят, фалира. За разлика от тях обаче едва 52% от притежаващите своя фирма биха стартирали нова, в случай на фалит, сочи проучването. 

Страхът от фалит е присъщ най-вече при по-младите предприемачи, на възраст 31-40 години, които са близо 64% от бизнесмените у нас.

Анализът показва още, че просрочени плащания в началото на 2011 г. имат 24 на сто от малките и средни предприятия.

Интресна тенденция, която описва анализът, е че почти 70% от българските семейни фирми все още се управляват от техния основател, като при около 12 на сто от тях унаследяването вече се е състояло. Едва при 9% от тях се планира прехвърлянето на  управлението на наследник в близко бъдеще (до 1-2 години); а около 11 на сто планират да направят това в средносрочен план (3-5 години).

В средносрочен и дългосрочен план 27 на сто от всички български малки и средни предприятия са заплашени от преустановяване на дейността си, поради липса на стратегически  решения за продължаване на бизнеса след оттеглянето на първото поколение семейни предприемачи. Други 40 на сто са управлявани от предприемачи на над 50-годишна възраст, което е сигнал за възможен проблем в устойчивостта им в 15-годишен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
mikewolf
преди 11 години
Няма успял предприемач, които да си е загубил страха от фалит. Ако го загубиш, фалираш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още