IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 50% от фирмите планират да вдигат цените на стоки и услуги през лятото

Това показва експресно анкетно проучване сред членове на БТПП във връзка с очакванията за цените на горивата и тока през следващите месеци

16:10 | 13.05.12 г. 6
Почти 50% от фирмите планират да вдигат цените на стоки и услуги през лятото

Почти половината от фирмите (47%) имат намерение да увеличат цените на стоките и услугите си, в случай на повишение на цените на тока и горивата през лятото. Това сочат резултатите от експресно анкетно проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) във връзка с очакванията им за цените на горивата и електроенергията през следващите месеци.

Голяма част от анкетираните фирми - 43% очакват намаление на печалбата си, заради по-високи цени на енергоносителите. За нови съкращания на персонала съобщават само 4% от фирмите. Около (45%) от запитаните смятат да предприемат мерки за повишаване на енергийната си ефективност, а 9% ще търсят възобновяеми енергийни източници.

Доминиращата част от членовете на БТПП – 38% очакват слабо увеличение на цените на енергийните ресурси през летния сезон. Но в същото време 30% тях имат очаквания за значителни увеличения. Близо една четвърт от запитаните смятат, че цените ще останат нестабилни, като се изменят и в двете посоки. Едва 2% са на мнение, че няма да има промяна в цените на горивата и електроенергията.

Почти всички фирми ( 96%) са заявили, че разходите им за енергия се увеличават през първото тримесечие на 2012 г. спрямо съответното тримесечие на 2010 г. При преобладващата част от членовете на БТПП – 87% енергийните разходи нарастват и на годишна база. Едва 2% от запитаните отбелязват, че разходите им за енергия са спаднали през първите три месеца на 2012 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Ами, че то фирмата като остане само с 2 работника, вместо 20.. че то по-добре да фалира и да бъде продадена на някой друг, който да може да задържи хората па макар и на по-ниски заплати.Всички се оправдават с това увеличаване на енергията и бензина но това са не по-вече от 5% от разходите. Гледам заведенията - предпочитат да стоят празни, но да не пипат цените, нито качеството. Същото е и с магазините - стоят без купувачи. Ами стойте . Все някога ще ви дойде акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Мисля, че го коментирахме с теб. Няма как да ти растат разходите, за материали, енергия, заплати и та да запазваш цените, камо ли да ги смъкваш. Представи си какво ще стане ако 50% от фирмите фалират? Колко нови безработни ще са това и дали, останалите 50% ще ги вземат на работа? Едва ли, по скоро ще има усилена имиграция. Не знам какво работиш, и дали търгуваш нещо или произвеждаш нещо, и на каква печалба си от него. Но ако работим само за слава доникъде няма да стигнем. Вдигането на цените е следствие от реалната Инфлация, която никой неще да признае и да измери даже. Мога само да ти кажа, че е много над официалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
mick
преди 12 години
Казано по друг начин - криза по български. Вместо цените да падат при ниско потребление - цените се вдигат, вместо заплатите да падат при голяма безработица - и те се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
mick
преди 12 години
Това ми прилича като на онзи дето казал: Вече трети път го режа, а то все късо. След няколко месеца сигурно пак ще пробват по-високи цени.. и така докато не им дойде акъла.. т.е. фалита. И проблемът е... че акълът, т.е. фалита може въобще да не дойде.. не знам как става тоя номер.. но фирмата ако трябва ще остане само с 1 човек - собственика, но няма да фалира. Което всъщност е много по-лошо от нормален фалит за икономиката на страната. Щото така биха могли да се коригират цени и фирмата да си намери по-добър собственик, който да вземе и работници, а не да спира работа.Важното е обаче да не се мине ;) Може само 1 продажба да е, но на колкото се може по-висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Ами за някои алтернативата е фалит... поверваи ми не е алчност това което вдига цените в повечето случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Хубаво, цените ще скочат....А продажбите? А удържането на пазарни позиции в тази конкурентна среда?- Само питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още